Skorajda do minute natančno sedemdeset ur za tem, ko je sodnik Jose Sanchez Martinez na stadionu Santiago Bernabeu označil konec tekme med Realom Madridom in Barcelono, bo njegov kolega Alberto Undiano Mallenco, ki je v zadnjem hipu nadomestil poškodovanega Alejandra Hernandeza Hernandeza (da, tudi sodniki lahko staknejo poškodbo), na istem stadionu označil začetek tekme med istima nasprotnikoma. Le da se bosta večna tekmeca tokrat v nasprotju s sredino tekmo, na kateri so Katalonci izločili Madridčane v polfinalu pokala, udarila za prvenstvene točke.

Kljub temu pa utegne biti istega tudi še kaj drugega. Tako kot je Barcelona Real namreč na zadnji tekmi izločila iz boja za prvo domačo lovoriko, ga lahko zdaj z morebitno drugo zmago v treh dneh, izključujoč poznejše čudeže, še iz boja za drugo. Z novimi tremi točkami bi namreč vodilni Katalonci tretjemu Realu dvanajst krogov pred koncem ušli za prav toliko točk in v miru čakali razplet nedeljske tekme drugouvrščenega Atletica Jana Oblaka (pri Realu Sociedadu), ki bi mu vsaj za en dan tudi bežali z dvomestnim številom točk prednosti (10). No, kljub prepričljivemu sredinemu porazu (0:3) pa velikih razlogov za pesimizem nimajo niti pri evropskih prvakih. Igrali so namreč dobro, zato se nadejajo, da bo končni izid tokrat drugačen. Če bi danes zmagali Madridčani, bi prvenstvo utegnilo postati zelo zanimivo. Atletico bi imel priložnost, da se Barceloni približa na le štiri točke zaostanka, Real pa bi zaostajal za 6 točk. Da, ne pravijo zaman, da točke na derbijih štejejo dvojno.

Ko smo omenjali iste stvari, velja dodati še, da naj bi trenerja danes na igrišče poslala skorajda isti prvi enajsterici kot v sredo. Seveda se do tekme lahko spremeni marsikaj, a glede na napovedi naj bi domači strateg Santiago Solari, če težave obrambnega igralca Varana ne bodo prehude, menjavo opravil le v vratih, kjer bo Navasa zamenjal Courtois, gostujoči Ernesto Valverde pa v obrambi, kjer bi utegnil Lengleta nadomestiti z Umtitijem. Sicer pa razlogov za večje rošade ne eden ne drugi niti nimata. Solari je namreč po sredinem porazu tudi sam dejal, da z igro ni bilo nič narobe in da mu je žal le za zapravljene priložnosti. »Kaj več niti ni za dodati. Treba se je le hitro pobrati, tako je pač to v nogometu,« je še pripomnil, medtem ko Valverde ni bil toliko zadovoljen z igro kot z rezultatom, a je bil ta tako prepričljiv, da posegi v moštvo že zaradi tega ne bi bili logični. »Bomo pa morali igrati bolje, če želimo spet zmagati,« je še dodal.

Ne bo pa derbi v Madridu edini ta konec tedna. V Italiji bo vodilni Juventus jutri gostoval pri drugem Napoliju, pred katerim ima 13 točk prednosti, je pa vprašanje, če bo soigralcem tokrat pomagal Cristiano Ronaldo, ki ima poškodovan gleženj. Pregled je sicer izključil resno poškodbo, a glede na prednost na lestvici in le devet dni oddaljeno povratno tekmo osmine finala lige prvakov proti Atleticu Madridu… Ob tem bo na sporedu še vrsta mestnih derbijev – v serie A nocoj rimski (Lazio – Roma), v Angliji danes londonski (Tottenham – Arsenal) ter jutri liverpoolski (Everton – Liverpool), še najbolj vroče pa utegne biti danes na beograjskem med Crveno zvezdo in Partizanom.