Nadigrani in brez strela proti nasprotnikovim vratom so bili igralci Barcelone po prvem polčasu polfinalne povratne tekme španskega pokala na Santiagu Bernabeu zreli za poraz. A španski prvaki so se podobno kot minuli vikend proti Sevilli v drugem polčasu prebudili. Na krilih dveh golov Luisa Suareza in s pomočjo avtogola Rafaela Varaneja so tekmo dobili s 3:0 ter se s skupnim izidom 4:1 uvrstili v finale tekmovanja, ki so ga doslej osvojili tridesetkrat. Urugvajski napadalec je proti Realu vpisal že enajst zadetkov in po Lionelu Messiju (26 golov) in Cesarju Rodriguezu (14) postal šele tretji nogometaš Barcelone, ki je proti največjemu tekmecu zadel vsaj desetkrat.

Katalonci so z visoko zmago znova potrdili, da se na Realovem stadionu počutijo kot v domači dnevni sobi. Od leta 2010 so na zelenici kraljevega kluba v vseh tekmovanjih dobili devet od 16 obračunov, izgubili le štirikrat, pri tem pa dosegli 33 zadetkov in jih prejeli 20. Za nameček so v sredo vpisali najvišjo gostujočo pokalno zmago proti Realu v zadnjih 92 letih. Bolje so se odrezali le njihovi predhodniki leta 1926, ki so v četrtfinalu slavili s 5:1. »Nastop v finalu je bil naš cilj že od samega začetka sezone. Nismo igrali na želeni ravni, a to je v nogometu nekaj običajnega. Če želiš zmagati, se moraš spopasti tako z dobrimi kot slabimi rečmi,« je po tekmi dejal Luis Suarez. 32-letnik se je s soigralci razveselil že rekordnega šestega zaporednega nastopa v finalu pokala. Tega bodo odigrali 25. maja v Sevilli, z morebitno zmago pa bi lovoriko osvojili petič v nizu, kar doslej ni uspelo še nikomur.

Pri poražencih lahko objokujejo predvsem številne zapravljene priložnosti. Samo njihov 18-letni brazilski zvezdnik Vinicius je proti vratom nasprotnika streljal šestkrat in bil uspešnejši od celotne zasedbe Barcelone, ki je tekmo končala z vsega štirimi streli. »Nogomet se vrti okoli golov in izkoriščanja ponujenih priložnosti. Imeli smo jih veliko, a jih nismo izkoristili, Barcelona pač. Od tekmovanja se poslavljamo s pokončnimi glavami,« je po porazu povedal Realov trener Santiago Solari.

Španec veliko časa za premlevanje in iskanje napak nima. Moštvi bosta imeli le dva dni počitka do naslednjega spektakla. Že v soboto je namreč na sporedu nov »El clasico«, le da tokrat v španskem prvenstvu. Tudi tega bo sicer na svojem stadionu gostil Real. »Poskušali se bomo osredotočiti na naslednji dvoboj. Nadaljevati moramo v podobnem slogu in si ustvariti še več priložnosti. Delati moramo na organiziranosti in okretnosti. Naši predstavi na zadnji tekmi moramo dodati tisto, kar nam je manjkalo. To so zadetki,« je prepričan Solari.