Danes končujemo predstavitve 21 finalistov izbora najboljših zaposlovalcev Zlata nit 2018 v kategoriji malih, srednje velikih in velikih podjetij. Renishaw Tehnični inženiring, Pan-Jan in Kostak so vsa imela uspešno poslovno leto 2018 in verjamejo, da je k številkam prispevala njihova skrb za zaposlene. Dva od finalistov sta v družbi zlatonitnikov prvič.

Od reaktivnih letal do možganske kirurgije

Renishaw spada med vodilne inženirske in znanstveno-tehnološke družbe na svetu. Ponuja izdelke in storitve, ki imajo široko uporabo, od proizvodnje motorjev reaktivnih letal do zobozdravstva in možganske kirurgije. Skupina Renishaw ima več kot 70 pisarn v 35 državah, tudi v Ljubljani. Direktor slovenskega centra Jon Fuge je povedal, da so se izboru najboljšega zaposlovalca letos prvič pridružili na priporočilo njihove povezane družbe RLS merilna tehnika: »Pojasnili so nam koristi sodelovanja v projektu. Moje zanimanje je najbolj vzbudila možnost vpogleda v anonimna mnenja naših zaposlenih o tem, kako doživljajo svoje delo. Dragocene povratne informacije o počutju zaposlenih smo lahko pridobili brez neposrednih vprašanj, ki bi morda vplivala na njihove odgovore, uporabljena merila pa mi pomagajo razumeti, kaj delamo prav in kje je še prostor za izboljšave,« je povedal. Da bodo že prvo leto med finalisti, v podjetju niso pričakovali.

Interna izobraževanja v času malice

V primerjavi z drugimi vsebinsko sorodnimi podjetji so po besedah direktorja zelo majhni, saj redno zaposlujejo le 14 ljudi, zelo majhni pa so tudi po letih izkušenj, ki so jih s seboj prinesli kadri. »Ker pa je naša ekipa izjemno bistra in sposobna, se ponašamo z dosežki, s katerim se le redko pohvalijo tudi večji in bolj uveljavljeni,« je še povedal Fuge. Izmenjavo znanja v podjetju spodbujajo na nekonvencionalen način, z rednimi izobraževanji v času malice, na katerih eden od zaposlenih pripravi predavanje za svoje kolege. »Člani ekipe pridobijo novo znanje, predavatelj brusi svoje predstavitvene veščine, vsi skupaj pa bolje spoznamo področja dela svojih sodelavcev in smo učinkovitejši pri sodelovanju,« je dinamiko pojasnil Fuge.

Vrhunske kadre težko dobiti

Renishaw si prizadeva v svoj kolektiv privabiti magistre ali inženirje elektrotehnike-elektronike, a kot pravijo, je visokokvalificirane kadre zelo težko najti. Le malo ljudi se namreč odpravi na karierno pot inženirja elektronike, manj kot odstotek teh pa se nato specializira za projektiranje namenskih integriranih vezij ASIC, ki so temelj njihovega dela. »Imeli smo veliko srečo, da so nam priporočili nekaj odlično usposobljenih ljudi, zelo proaktivni pa smo tudi pri iskanju najboljših dijakov in študentov, ki k nam pridejo na delovno prakso iz srednjih šol in fakultet,« je povedal direktor.

Zlata nit 2009 in danes

Tudi naš finalist v kategoriji velikih podjetij, komunalno in gradbeno podjetje Kostak iz Krškega, se sooča s pomanjkanjem ustreznega kadra, kar rešuje z razpisovanjem kadrovskih štipendij ter sodelovanjem s srednjimi šolami in fakultetami. A ovire na trgu dela jih ne zavirajo. Družba Kostak je stara 65 let in je danes največje podjetje na področju komunalnih dejavnosti v Sloveniji ter vodilno gradbeno podjetje v posavski regiji. Projektu Zlata nit se je prvič pridružila leta 2009. Povratne informacije so jih izzvale k napredku in uspeh se je pokazal letos, ko so se uvrstili med sedem najboljših v svoji kategoriji.

Inovacije denarno nagrajujejo

Kostak spodbuja zaposlene k inovativnosti in podajanju rešitev za izboljšanje delovnega procesa. »Pri izboru najboljših predlogov nosilce tudi denarno nagradimo,« je povedala Elizabeta Cemič, v podjetju zadolžena za kadrovski sektor. Cemičeva poudarja, da z odprto komunikacijo ustvarjajo dobro delovno ozračje in med zaposlenimi povečujejo občutek pripadnosti podjetju. Vsak se lahko kadar koli s predlogi ali vprašanji, povezanimi z delom, obrne tudi neposredno na predsednika uprave. Trenutno Kostak izvaja 20 ukrepov, s pomočjo katerih zaposlenim omogočajo lažje usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja. Konec novembra lani so zaradi vzornega vodenja projekta Družini prijazno podjetje prejeli še posebno zahvalo ministrstva za delo.

Namesto na cigareto po ekojabolko

Družba izvaja promocijo zdravja na delovnem mestu in projekt Družbeno odgovornega podjetja na področju odgovornosti do zaposlenih. »Izpostavili bi recimo uvedbo zdravega odmora za zaposlene, saj imajo ti v vseh delovnih okoljih možnost uživati sveže sadje ekološke pridelave, dobavljeno z lokalnega območja,« je poudarila Cemičeva in dodala, da zunaj delovnega časa za zdravje in medsebojne odnose zaposlenih skrbijo tudi s športnimi, rekreativnimi in družabnimi prireditvami. Udeležujejo se Komunaliade, srečanja komunalnih podjetij Slovenije, kjer kostakovci vsako leto dosegajo dobre delovne in športne rezultate.

Majice z napisom za nagrado

Novice, da so finalisti izbora najboljšega zaposlovalca v kategoriji srednje velikih podjetij, so se v podjetju Pan-Jan iskreno razveselili. »Informacijo sem takoj razširila med sodelavce,« je povedala direktorica Anita Prijatelj. V zahvalo za odlično uvrstitev so vsem sodelavcem podarili simpatične majice z pomenljivim napisom »Teamwork makes the dream work«. Avtohiša Pan-Jan na dveh lokacijah, v Trebnjem in Ivančni Gorici, poleg prodaje vozil ponuja tudi druge storitve, kot so tehnični pregledi, servisi in registracije. So družinsko podjetje, ki si po besedah direktorice že od nekdaj prizadeva za dobro vzdušje. »Vedno je bil navzoč dober občutek, želeli pa smo si dodatne potrditve, da smo na dobri poti k želenemu razvoju zaposlenih in podjetja ter uresničevanju skupnih ciljev.«

Šola komunikacije in timskega dela

Leto 2018 je bilo za podjetje Pan-Jan po besedah Prijateljeve zelo uspešno. Verjame, da je do tega pripeljala tudi dobra klima v podjetju. »Zaposleni, ki je na svojem delovnem mestu zadovoljen, svoje delo opravlja dobro in predano. To se v našem primeru odraža tudi pri odnosu do strank in njihovem zadovoljstvu,« je poudarila ter dodala pomen timskega dela, brez katerega, verjame, ne bi bili tako uspešni. »Skupaj s sodelavci se razvijamo in rastemo. Vsak člen je pomemben,« je dejala. V podjetju nadgrajujejo veščine zaposlenih na področju komunikacije, odnosov, timskega dela in vodenja in pri tem so upravi v pomoč tudi zunanji strokovnjaki. Pozornost posvečajo motivaciji. »Ker so motivacije zaposlenih različne, je naša naloga, da jih pri posamezniku prepoznamo,« se je direktorica Anita Prijatelj naslonila na individualni pristop. »Po naših izkušnjah so pohvale, nagrade, darila, skupna druženja, udeleževanje seminarjev in izobraževanj ter druge nematerialne nagrade učinkovita motivacija za zaposlene.«