Zaposlitvene namere delodajalcev za prve tri mesece so optimistične – nova delovna mesta se bodo pospešeno odpirala. Po rezultatih raziskave Manpower Group znaša neto napoved zaposlovanja za Slovenijo 19 odstotkov, kar je najvišja neto napoved v vseh 26 državah regije EMEA (Evropa, Bližnji vzhod, Afrika). Poleg Slovenije so smele napovedi še v Grčiji, medtem ko o najšibkejših zaposlitvenih namerah poročajo v Švici.

Največ bodo zaposlovali največji

Delodajalci iz sedmih od desetih slovenskih gospodarskih panog načrtujejo, da bodo okrepili svoje vrste – najbolj intenzivno v trgovini na drobno in debelo (+21 odstotkov) ter gradbeništvu in proizvodnji (+26 odstotkov). Da so napovedi resnično pozitivne, priča tudi dejstvo, da gre za najvišje ocene v zadnjih osmih letih. Razvija se panoga finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva in nepremičnin ter transporta, logistike in komunikacij (+23 odstotkov). Zaposlitvene priložnosti se obetajo tudi pri oskrbi z elektriko, plinom in vodo, in sicer za 12 odstotnih točk. Najmočnejši zaposlitveni utrip lahko zaznamo med delodajalci v velikih podjetjih. Poročajo o kar 32-odstotni neto napovedi zaposlovanja. Sledijo delodajalci srednjih (+17 odstotkov) in malih podjetij (+16 odstotkov), v skupini mikropodjetij znaša napoved zaposlovanja 11 odstotkov. 

Pogled po svetu

Raziskava, ki jo Manpower Group izvaja že več kot 55 let in je ena najzanesljivejših raziskav na področju zaposlovanja v svetovnem merilu, razkriva, da delodajalci v 43 od skupno 44 držav, ki so vključene v raziskavo, poročajo, da bodo med januarjem in marcem na novo zaposlovali. Največ novih sodelavcev bodo iskali delodajalci na Japonskem, v Tajvanu, Združenih državah Amerike, Sloveniji, Grčiji in Hongkongu. Najmanj novih zaposlitvenih oglasov pa bo v Argentini, Švici, Italiji, Panami in Španiji.