V Nemčiji v zvezi s sredinim razkritjem v Avstriji že zagovarjajo svoje športnike. Iz tamkajšnjega olimpijskega komiteja so sporočili, da s priprtim zdravnikom ni sodeloval nobeden od nemških vrhunskih športnikov. Predsednik komiteja Alfons Hörmann je na ta način zavrnil tudi namigovanja in sume, ki jih je v sredo sprožil predsednik Smučarske zveze Avstrije Peter Schröcksnadel. Hörmann pravi, da je zelo optimističen, da bo končna preiskava pokazala, da nemški vrhunski športniki z omenjenim zdravnikom niso sodelovali.

Po pisanju nemških medijev pa naj bi zdravnik iz Erfurta, v Avstriji so prijeli njegova pomočnika, sodeloval tako z nordijskimi smučarji kot tudi z nogometaši, plavalci, kolesarji, dvigovalci uteži in atleti, kar bi lahko pomenilo tudi večji center za doping. Na to so že v sredo opozorili tudi avstrijski preiskovalci, ki so govorili o kriminalni združbi, ki že več let športnike oskrbuje s prepovedanimi snovmi. Prav dejstvo, da je imel zdravnik pri svojem delovanju še pomočnike, je tudi osnova za sum organiziranega kršenja dopinške zakonodaje, kar bi bila podlaga za morebitno 10-letno kazen. Zdravnikovi odvetniki vsaj zaenkrat vsega skupaj še ne komentirajo.

Kot kaže, pa nemška policija dela v preteklosti ni opravila dobro. Priprti zdravnik je bil pred časom tudi zdravnik nemške kolesarske reprezentance. Avstrijec Bernhard Kohl in Nemec Stefan Schumacher, ki sta v preteklosti padla na dopinškem testu, sta ga takrat neposredno obremenila. A sam je vse očitke zavračal, ko zdaj kaže, pa nadaljeval s svojim početjem.

Športniki s policisti sodelujejo

Avstrijska policija je v sredo aretirala sedem osumljencev, med njimi peterico smučarjev tekačev iz Avstrije, Kazahstana in Estonije. V Avstriji so zato že napovedali, da bodo po sezoni na novo postavili reprezentance v smučarskem teku. Ta se periodično sooča z velikimi dopinškimi aferami. Prvič v Torinu 2006 in nato tudi v Sočiju 2014. Takrat je bil kaznovan tudi tekač Johannes Dürr, ki naj bi pomagal pri razkritju zdajšnje afere. Na zvezi pa so mu potem očitali, da bi moral podrobnosti razkriti že po Sočiju, saj, tako Schröcksnadel, »zdajšnje afere potem sploh ne bi bilo«.

V najnovejši aferi športniki s policisti očitno sodelujejo. Dva avstrijska in kazahstanski smučarski tekač so na zaslišanju priznali, da si kršili dopinško zakonodajo z menjavo lastne krvi. Tožilstvo je potrdilo, da so športniki že na prostosti. Vsi so osumljeni prevare, saj so po mnenju tožilstva »kljub drugačnim pravilom organizatorjev, zvez in sponzorjev uporabili prepovedan dopinški postopek in na ta način nelegalno prejeli različne finančne podpore ter na nepravilen način prišli ali želeli priti do finančnih nagrad na tekmovanjih«.

V priporu pa zaenkrat ostajata oba estonska tekača in oba pomočnika v Nemčiji priprtega zdravnika. Zaslišanja se nadaljujejo, o podaljšanju pripora pa bo tožilstvo odločilo v petek. Športnikom v Avstriji v skrajnem primeru grozi zaporna kazen do treh let. Sam doping v Avstriji sicer ni kazniv, je pa prej omenjena prevara.