Najboljši slovenski alpski smučarki Ilki Štuhec po padcu na sobotnem smuku za svetovni pokal v Crans Montani ne bo treba na operacijo levega kolena. Spodbudne novice je iz Basla sporočil kirurg Niklaus Friedrich, ki je v preteklosti že sodeloval s slovensko tekmovalko. Zadnja diagnoza je pokazala, da ima Ilka Štuhec močno raztegnjeno zadnjo križno vez v levem kolenu. Prve napovedi so bile bolj črnoglede, saj je zdravniško osebje sumilo na strgano zadnjo križno vez.

»Delujemo v športu, kjer so poškodbe del vsakdana. Dano situacijo moram sprejeti. Že večkrat sem si dokazala, da se lahko uspešno vrnem po poškodbi. Takšen načrt imam tudi tokrat. V življenju najraje smučam, zato se temu ne nameravam odreči,« je sporočila Ilka Štuhec in se zahvalila za široko podporo, ki jo je prejela v zadnjih dneh. Iz njenega moštva so sporočili, da je dvakratna svetovna prvakinja v smuku prejela tudi močan udarec v desno koleno, obenem pa čuti bolečine v gležnju, kar pa ne bi smelo predstavljati dolgotrajnih težav. Ilka Štuhec je v Baslu prejela opornico, ki omogoča stabilnost poškodovanega kolena in hitrejše zaraščanje vezi. Čez dva tedna bo opravila nov pregled v Baslu, v roku meseca dni pa bo dokončno jasno, ali bo poškodbo lahko zacelila brez operacije.

Ilka Štuhec je bila doslej že šestkrat na operacijski mizi. Petkrat so ji operirali desno koleno in enkrat levo. Tokratno zdravljenje brez operacije so Štuhčevi svetovali različni strokovnjaki. Zagotovili so, da bi tovrsten pristop pripomogel k njeni hitrejši vrnitvi na bele strmine. Če bi se slovenska šampionka odločila za operacijo, bi njena rehabilitacija trajala okoli devet mesecev, brez kirurškega posega pa bi lahko v celoti okrevala v roku štirih do petih mesecev. Prvi korak k izboljšanju zdravstvenega stanja je popolno mirovanje, ki ga bo Štuhčeva daleč od medijske pozornosti dosegla z obveznim počitkom. V njenem taboru verjamejo, da se bo prihodnjo zimo v karavano svetovnega pokala vrnila še močnejša.