V Glasgowu se bo danes začelo svetovno dvoransko prvenstvo v atletiki, na katerem bo nastopilo osem slovenskih tekmovalcev. To bodo: Luka Janežič (400 m), Anita Horvat (400 m), Maruša Mišmaš (1500 m), Tina Šutej (palica), Maja Mihalinec (60 m), Maruša Černjul (višina), Jakob Filip Demšar (60 m ovire) in Žan Rudolf (800 m). Z izjemo Rudolfa, ki je mednarodno normo izpolnil lani, je preostala sedmerica izpolnila norme v tej sezoni.

Prvo ime slovenske reprezentance na 35. evropskem dvoranskem prvenstvu bo Luka Janežič. Vodičan je tik pred prvenstvom izgubil tekmeca, saj je nastop odpovedal Pavel Maslak, ki je v zadnjih šestih letih osvojil kar šest zlatih kolajn na dvoranskih prvenstvih. Osemindvajsetletni Čeh je staknil virozo na enem od mitingov, ki mu je vzela preveč moči, da bi se lahko vnovič potegoval za najvišja mesta. Hkrati je odpovedal tudi nastop na letošnjem svetovnem prvenstvu. Termin v Dohi je namreč zelo neobičajen, saj se bodo najboljši atleti bojevali za naslove konec septembra in v začetku oktobra, zato se bo Maslak pripravljal za nastop na svetovnem dvoranskem prvenstvu in olimpijskih igrah v Tokiu.

»Na prvenstvo sem odpotoval iz tekmovalnega ritma, saj sem iz tedna v teden nastopal na mitingih. Moji cilji so visoki, a treba je vedeti, da si napake ne smem privoščiti. Konkurenca je izjemna in za dober dosežek bom moral pokazati tri dobre nastope. Letos sem nastopal na zelo visoki ravni, dosegal dobre uvrstitve in sem optimističen,« pravi Luka Janežič. Izmed slovenskih atletinj je na evropski lestvici dosežkov najvišje uvrščena Maruša Mišmaš. Grosupeljčanka je dokazala, da se dobro znajde na 200-metrskih dvoranskih krogih. »Moja sezona je bila doslej v dvorani zelo uspešna. Krajši dvoranski krogi so mi res zelo všeč, saj tekma hitro mine. Zdaj sem zelo sproščena in rada bi šla naprej s temi občutki, saj vem, da bom potem lahko tekla hitro. Sama si v Glasgowu želim finale, kar pa ne bo lahko, saj nas je prijavljenih veliko z zelo podobnimi izidi,« ne skriva ambicij Maruša Mišmaš.

Predsednik Atletske zveze Slovenije Roman Dobnikar je pred začetkom prvenstva povedal: »Reprezentanca je mešanica izkušenj, obilnega znanja in mladostne zagnanosti. Prijetno je presenetil mladinec Filip Jakob Demšar, ki je dal vedeti, da bomo tudi v prihodnje krojili vrh evropske atletike. Sicer pa ne moremo več govoriti o menjavi generacije, ampak na prvenstvo potujemo z izkušeno ekipo in ciljamo v sam evropski vrh. Žal mi je, da z nami ni Agate Zupin, ki se vrača po poškodbi, a letošnji izidi nam dajejo razlog, da razmišljamo o prvi kolajni po desetih letih.« Dobnikar je ob tem dodal, da že letos poleti pričakuje potrjeno gradbeno dovoljenje za atletski center v Ljubljani. Predsednik strokovnega sveta atletske zveze Vladimir Kevo je ob tem dodal: »Veseli me tudi, da so naši atleti visoko na evropskih lestvicah. Luka Janežič je tretji, Maruša Mišmaš sedma, Tina Šutej enajsta. To nas navdihuje z optimizmom in verjamemo, da bodo na tekmi pokazali, česa so sposobni.«