Anita Horvat, ki tako kot Luka Janežič vadi pod taktirko trenerja Roka Predaniča, bo tekla v prvi kvalifikacijski skupini na 400 m ob 13.25.

Za neposredno uvrstitev v večerni polfinale in drugo mesto bo morala Horvatova, letos je tekla najhitreje 52,85 sekunde, prehiteti ostale tekmice ter Britanko Zoey Clark (52,62) ali Francozinjo Amandine Brossier (52,77), ki imata boljše letošnje čase.

Mišmaševa bo tudi tekla v prvi skupini ob 20.10 in ima podobno nalogo kot Horvatova, da osvoji vsaj drugo mesto v skupini za neposredni preboj v nedeljski finale, kamor vodijo še trije najhitrejši preostali časi treh skupin. Z letošnjim osebnim rekordom ima tretji izid sezone v polfinalni skupini (4:08,09).

Prva favoritinja je Britanka Laura Muir (4:01,84), na prejšnjem prvenstvu v Beogradu je osvojila zlati medalji na 1500 in 3000 m, ima pa še srebro in bron z lanskega dvoranskega SP. Pred slovensko predstavnico je po časih sezone tudi Romunka Claudia Bobocea (4:07,05).

Černjulova bo kvalifikacijsko tekmovanje v skoku v višino začela ob 20. uri. Avtomatična norma za nastop v nedeljskem finalu je 1,96 m, kar je le štiri centimetre manj od slovenskega rekorda nekdanje evropske prvakinje Britte Bilač iz leta 1994. Običajno je treba skočiti manj za uvrstitev med najboljšo osmerico, ki bo imela še drugi nastop na EP. Černjulova je največ v sezoni, ko je v začetku februarja izenačila osebni rekord, skočila 1,90 m ter je s tem na začelju udeleženk.

Slovenske nastope uvodnega dne EP bo zaključil Rudolf ob 21.20. Z državnim rekordom 1:46,96 bi imel drugi dosežek skupine, a se je temu času, ki ga je zmogel pred šestimi leti, letos približal na dobri dve sekundi (1:49,62). S tem ima zadnji dosežek sezone pete, zadnje kvalifikacijske skupine. Ker bo nastopil v njej, bo že vedel, koliko mora teči, da bo prišel na prvi mesti ali na dve naslednji po času v sobotni polfinale.