»Pripravljeni smo predati indijskega pilota, če bo to vodilo v pomiritev,« so sporočili iz Islamabada. Dodali so, da je pakistanski premier Imran Kan še vedno pripravljen na srečanje in pogovore z indijskim kolegom, poročajo tiskovne agencije.

Po napovedih Kana bodo pilota izpustili v petek. »Kot gesto miru bomo jutri izpustili pilota,« je v nagovoru v parlamentu dejal pakistanski premier.

Iz indijskih letalskih sil so sporočili, da se veselijo pilotove vrnitve. Pri tem pa ocenili, da je njegova vrnitev v skladu z mednarodnimi normami glede vojnih ujetnikov in zavrnili, da gre za gesto miru. »To vidimo le kot gesto, ki je v skladu z ženevsko konvencijo,« so sporočili.

Indijska vojska ostaja na najvišji stopnji pripravljenosti

Indijska vojska je kasneje sporočila, da ostajajo na meji s Pakistanom v Kašmirju na najvišji stopnji pripravljenosti. »Smo popolnoma pripravljeni in na najvišji stopnji pripravljenost, da odgovorimo na kakršnekoli provokacije iz Pakistana,« je zagotovil generalmajor Surendra Singh Mahal.

Modi pa je medtem v svojem prvem odzivu, odkar so se ta mesec ponovno zaostrile razmere s Pakistanom zaradi Kašmirja, pozval Indijce, naj se združijo, »medtem ko skuša sovražnik destabilizirati Indijo«.

»V luči njihovega namena mora vsak Indijec stati trdno kot stena, kot kamen,« je dodal. Nadaljeval je, da verjame v kolektivno voljo Indijcev in v sposobnosti vojske. »Indija bo živela kot ena. Indija bo delala kot ena. Indija bo rasla kot ena. Indija se bo borila kot ena. Indija bo zmagala kot ena,« je povedal.

Ob tem pa indijski premier ni niti enkrat omenil Pakistana, prav tako se ni odzval na pozive Kana k pogovorom.

Stopnjevanje napetosti

Napetosti med jedrskima silama se stopnjujejo, odkar je indijska vojska izvedla letalski napad na položaje islamistične skupine Džaiš e Mohamed na pakistanskem ozemlju. To je bil odgovor na samomorilski napad te skupine na konvoj indijske vojske v Kašmirju sredi februarja, v katerem je bilo ubitih 40 indijskih vojakov.

Incidenti ob t. i. nadzorni črti, ki razmejuje indijski in pakistanski del Kašmirja, so se nadaljevali v sredo, ko so iz New Delhija sporočili, da pogrešajo vojaško letalo in pilota ter da so sestrelili pakistansko vojaško letalo. Pakistan pa je zatrdil, da je sestrelil dve indijski letali in da imajo v ujetništvu enega pilota, ob tem so zanikali, da so v spopadu izgubili eno letalo.

Več držav je obe strani že pozvalo k zadržanosti, med drugim Kitajska, Rusija, ZDA in Evropska unija.