Le dva dneva po zadnji reprezentančni tekmi v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo proti Ukrajini se začenja drugi del košarkarskega državnega prvenstva. Tisti, v katerem se obetajo pravi boji in v katerem bodo moštva na vsaki tekmi nastopila v polnih postavah ter igrala na vso moč. Prvih šest po prvem delu (Primorska, Krka, Olimpija, Hopsi, Rogaška, Helios) začenja z ničle in si bo poskušalo v ligi za prvaka izboriti čim boljše izhodišče pred izločilnimi boji. Šentjur, Zlatorog, Šenčur in Ilirija pa bodo v trikrožnem sistemu v ligi za obstanek, kamor so prenesli medsebojne izide iz prvega dela, odločali o potnikih v četrtfinale (prva dva) in izpadu v 2. SKL (zadnji). Ligo za prvaka bosta zaradi obveznosti v ligi ABA že danes odprli Krka in Olimpija, ki se bosta ob 18.30 udarili v Novem mestu.

Za Zdovca je Krka korak pred Olimpijo

Olimpija bo branjenje naslova državnega prvaka nadaljevala še s tretjim trenerjem. Po Zoranu Martiću in Saši Nikitoviću je na ljubljansko klop sedel Jure Zdovc, ki ima za naslednjo sezono smele načrte, a bo najprej moral preživeti konec letošnje. Jasno je, da trenutna zasedba zmajev Konjičanu ni po okusu, česar ob predstavitvi ni skrival. Iz tega, kar ima, bo moral resnično izvleči maksimum, če želi upati na obstanek v ligi ABA in ubranitev državnega naslova. Zdovc je tudi napovedal, da bodo nekateri igralci odšli na posojo, kar se je uresničilo. David Kralj in Petar Vujačić bosta do konca sezone pomagala Šenčurju, mlada Jernej Andolšek Heine in Aljaž Marinč pa ne vadita več s članskim moštvom.

Zdovc bo po osmih letih Olimpijo prvič vodil na obračunu proti Krki, s katero je v preteklosti bil številne težke bitke. Dobro se zaveda, da po tednu dni gromozanskih sprememb v igro zmajev še ni mogel uvesti. Da bo moštvo igralo po njegovih notah, bo potrebnega več časa. Če se bo vse odvijalo po pričakovanjih, bi morala biti Olimpija primerno pripravljena za izločilne boje. »Pred nami je prvi krog lige za prvaka. Odpravljamo se v Novo mesto, Krka pa je za nas že skoraj tradicionalno neugoden tekmec. Osebno bi si želel, da bi nam na moji prvi tekmi nasproti stala kakšna druga ekipa, a tu se ne da ničesar spremeniti. Krka je korak pred nami, kar se vidi tudi na parketu. Novomeščani so bolj uigrani in bolje organizirani na igrišču, tako da lahko rečem, da so v tem trenutku boljša ekipa kot mi. Morali bomo prikazati čvrsto igro in igrati pametno, če želimo računati na zmago, zagotovo pa pričakujem napeto in težko tekmo vse do zadnjih sekund,« vlogo favorita Krki prepušča Jure Zdovc.

Petrov se boji šokterapije pri Ljubljančanih

V Novem mestu so reprezentančni premor preživeli precej manj turbulentno kot v Ljubljani. Trener Simon Petrov je lahko na treningih računal na vse moštvo. Takšnega luksuza večji del letošnje sezone ni imel, saj so dolenjsko moštvo pestile številne poškodbe in zdravstvene tegobe. Krka je lahko tako nadgradila zgrajeno v letošnji sezoni, a imela gotovo oteženo pripravo na Olimpijo, saj ne ve, v kakšni zasedbi bo nasprotnik nastopil in kakšne novosti je vnesel Zdovc. »Gre že za četrto tekmo z Olimpijo v letošnji sezoni in na vsaki imajo drugega trenerja. Res smo na obeh obračunih v državnem prvenstvu gladko zmagali, a sta bili glede na sistem tekmovanja to povsem nepomembni tekmi. Sedaj gre zares. Želimo biti čim višje pred končnico, zato bo vsaka zmaga še kako pomembna. Obe moštvi sta tokrat imeli dovolj časa za pripravo na to tekmo, zavedamo pa se, da se bo nasprotnik verjetno pozitivno odzval na prihod Jureta Zdovca na trenersko klop. Vsi vemo, da gre za vrhunskega trenerja, a vseeno menim, da imamo potencial, da pred svojim občinstvom še enkrat premagamo Ljubljančane,« pravi trener Krke Simon Petrov.

Liga Nova KBM, za prvaka, 1. krog, danes ob 18.30: Krka – Olimpija, sobota ob 19. uri: Hopsi – Primorska, nedelja ob 19. uri: Rogaška – Helios, za obstanek, 1. krog, petek ob 19. uri: Zlatorog – Šenčur, sobota ob 19. uri: Šentjur – Ilirija.