V Angliji je bila konec tedna podeljena prva lovorika letos. Nogometaši Manchestra Cityja so v finalu po streljanju enajstmetrovk (4:3) ugnali Chelsea in šestič v zgodovini osvojili ligaški pokal. Na omenjenem tekmovanju zdaj zaostajajo le še za Liverpoolom, ki je zmagal osemkrat. Tekma je bila sicer daleč od atraktivne, saj je bil prvi strel v okvir vrat sprožen komaj v 43. minuti. Gledalci so na svoj račun prišli šele v zaključku sodnikovega podaljška, ko se je zgodil tudi najspornejši trenutek finala. Tedaj je želel trener Chelseaja Maurizio Sarri zaradi lažje poškodbe zamenjati vratarja Kepo Arrizabalago, vendar ga je mladi Španec zavrnil. S tem je močno razburil italijanskega stratega, ki je svojega igralca kar trikrat pozval, naj zapusti igrišče, v določenem trenutku pa zaradi vratarjeve neposlušnosti hotel celo zapustiti stadion.

Sarri incident označil za nesporazum

Na začudenje številnih je imel zadnjo besedo vratar, ki je ostal na igrišču, a poraza svoje ekipe vseeno ni preprečil. »Vse skupaj je bil velik nesporazum. Mislil sem, da ima Kepa krče in ni pripravljen za branjenje enajstmetrovk. Trajalo je kar nekaj časa, da je zdravnik prišel do klopi in pojasnil vse skupaj. Kepa ni imel krčev in lahko je branil. Bil je zelo napet položaj in moral sem se pomiriti, zato sem za krajši čas zapustil klop,« je po tekmi medijem razlagal Maurizio Sarri. Italijanova služba po izgubljenem finalu visi na nitki, saj je bil to njegov četrti poraz na zadnjih sedmih tekmah, incident pa je pod vprašaj postavil tudi njegovo avtoriteto v slačilnici. »Nikoli nisem hotel zavrniti trenerjevih navodil. Pred tem me je zdravniška služba dvakrat oskrbela, zato je trener mislil, da nisem sposoben nadaljevati. Dve ali tri minute je vladala zmeda, nato pa so zdravniki prišli do klopi in razložili situacijo,« pa je pojasnil Kepa Arrizabalaga.

A njegovemu in trenerjevemu pojasnilu verjamejo redki. Angleški mediji so škandal pograbili z obema rokama in pišejo o uporu v londonskem moštvu. »Anarhija pri Chelseaju« je zapisal novinar časnika Guardian in dodal, da česa podobnega v nogometu ne pomni. Vratarjevo vedenje so ostro kritizirale tudi številne nogometne legende. »Ko se na tabli pojavi tvoja številka, moraš izkazati spoštovanje in zapustiti igrišče,« je povedal nekdanji kapetan Chelseaja John Terry, presenečen, da Sarri ni odkorakal na zelenico in prisilil Arrizabalage v menjavo. »Pričakoval bi, da bo trener nemudoma razrešil situacijo,« je še dodal. Podobnega mnenja so bili tudi številni drugi upokojeni nogometaši. »To je noro. Nisem prepričan, ali sem to že kdaj videl. Izjemno nenavadno,« je na twitterju zapisal Gary Lineker, bivši ameriški reprezentant, Danny Higginbotham pa je pripomnil: »Sarrijeva težava ni v tem, da je igralec zavrnil menjavo, temveč da je preostali del moštva le opazoval in ga to ni zmotilo.«

Chelseajev primer ni osamljen

Nedeljski dogodek na Wembleyju je v nogometu redkost, a nikakor ne gre za osamljen primer. Leta 2017 je tedanji vratar Swanseaja Lukasz Fabianski proti Tottenhamu trčil z igralcem nasprotne ekipe, si poškodoval rebra, a kljub temu v 86. minuti zavrnil menjavo. Njegova trmoglavost je Swansea drago stala, saj je v zadnjih izdihljajih tekme prejel tri gole, ekipa pa je po vodstvu z 1:0 obračun izgubila z 1:3. Močno je odmeval tudi primer Carlosa Teveza pred osmimi leti, le da problematični napadalec na tekmi lige prvakov proti Bayernu München ni želel vstopiti v igro. Zaradi ignoriranja navodil trenerja Roberta Mancinija si je prislužil večmesečni suspenz, a v nadaljevanju sezone vseeno odigral eno ključnih vlog pri zmagi Cityja v angleškem prvenstvu. Skoraj identični incident kot meščanom pa se je na letošnjem svetovnem prvenstvu v Franciji primeril tudi hrvaški vrsti, ko v igro ni želel Nikola Kalinić, posledično pa bil po hitrem postopku vržen iz reprezentance.

Glavobol za Solskjaerja

V senci finala ligaškega pokala je bil v 27. krogu angleškega prvenstva odigran derbi med Manchestrom Unitedom in Liverpoolom. Tekma na Old Traffordu se je končala brez zadetkov in s hudim glavobolom trenerja rdečih vragov Oleja Gunnarja Solskjaerja, ki je moral že v prvem polčasu zaradi poškodb opraviti vse tri menjave. Remi med moštvoma je bil sicer že peti na zadnjih sedmih medsebojnih tekmah, Liverpoolčani pa so se z osvojeno točko znova povzpeli na vrh prvenstvene razpredelnice.