Zelena knjiga, biografska drama o belopoltem vozniku temnopoltega glasbenika Dona Shirleyja na njegovi turneji po južnem delu Amerike v 60. letih prejšnjega stoletja, danes ni premagala samo konkurence, ampak tudi očitke, ki so se na račun filma vrstili pred podelitvijo oskarjev. Film, za katerega je scenarij napisal sin voznika Tonyja Vallelonge Nick, je prejel oskarja za najboljši film in najboljši izvirni scenarij, Mahershali Aliju pa po Mesečini iz leta 2016 prinesel drugega oskarja za stransko moško vlogo. Zeleni knjigi so očitali, da s svojim sporočilom o belem rešitelju temnopoltega moškega pomeni korak nazaj v boju za rasno enakopravnost in da se je film preveč oddaljil od resnične zgodbe, svoje pa je h kontroverznosti prispevalo še to, da je Viggo Mortensen, ki igra voznika, na enem od pogovorov po projekciji uporabil slabšalno besedo za črnca.

Peti oskar za režijo za Mehičane v zadnjih šestih letih

Dokaj lahkotna drama o težkih temah v režiji Petra Farrellyja, ki je bolj znan po komedijah (Nori na Mary, Butec in Butec), je po zlatih globusih tako prepričala še člane akademije. Ni pa dobila oskarja za režijo: ta je šel po pričakovanjih v roke Alfonsa Cuarona, za katerega je to že četrti oskar. Dva je leta 2014 dobil za Gravitacijo, za režijo in za filmsko montažo, dva, za režijo in za fotografijo, pa za Romo, ki je letos postala tudi najboljši tujejezični film. Mehiška črno-bela drama, postavljena v 70. leta prejšnjega stoletja, je prinesla prvega velikega oskarja filmu v produkciji Netflixa, že petič v zadnjih šestih letih pa se je zgodilo, da je oskarja za režijo prejel mehiški režiser. Poleg Cuarona, ki je prejel dva, ga je dve leti zapored dobil tudi Alejandro G. Inarritu za Birdmana in Povratnika, enega pa lani Guillermo del Toro za Obliko vode.

Prva zmaga za Leeja, sedmi poraz za Glenn Close

Svojega prvega oskarja je končno dobil tudi Spike Lee. Režiser in scenarist, ki je bil do zdaj nominiran že petkrat, je zadel v polno s Črnim KKKlanovcem, v svojem zahvalnem govoru za nagrado za najboljši prirejeni scenarij pa nekaj besed namenil tudi politiki: »Predsedniške volitve 2020 so za vogalom. Mobilizirajmo se, bodimo na pravi strani zgodovine. Izberimo moralno pravilno odločitev v korist ljubezni proti sovraštvu. Naredimo pravo stvar!«

Razen Leejevega poziva to ni bil večer težkih tem niti večer za pretirano zbijanje šal, saj razen uvodnega nagovora komedijantk Amy Poehler, Tine Fey in Maye Rudolf sploh ni bilo voditelja, ki bi te šale lahko zbijal. Za največ smeha je poskrbela britanska igralka Olivia Colman, ki se je v iskrenem šoku zaradi oskarja za glavno žensko vlogo v Najljubši jokala in smejala, nato pa se ji je kljub vsemu uspelo pokloniti največji favoritinji za to nagrado in hkrati tudi največji poraženki večera Glenn Close, ki je bila za oskarja doslej (neuspešno) nominirana že sedemkrat.

Leto za Afroameričane

Več sreče so imeli pripadniki manjšin in Afroameričani. Rami Malek, sin priseljencev iz Egipta, ki je igral Freddieja Mercuryja v Bohemian Rhapsody, je prvi igralec arabskega rodu, ki je dobil oskarja, in po Omarju Sharifu šele drugi, ki je bil zanj nominiran. Ruth Carter je postala prva Afroameričanka, ki je na račun Črnega panterja dobila oskarja za kostumografijo, Peter Ramsey je prvi temnopolti režiser, ki je prejel oskarja za animirani celovečerni film (Spider-Man: Novi svet), Yalitza Aparicio iz Rome pa prva mehiška domorodka, ki je bila nominirana za oskarja za najboljšo igralko. Prvič je oskarja, in sicer za kratki dokumentarec, dobil tudi film o menstruaciji Period. End of sentence.

Ko je bil producentom Zelene knjige izročen oskar za najboljši igrani film, je svoje kot zadnja podeljevalka povedala še igralka Julia Roberts, ki je za konec čestitala vsem nominirancem ter zaželela lahko noč svojim otrokom in mami Bradleyja Cooperja. Mama igralca in režiserja filma Zvezda je rojena, ki je z Lady Gaga poskrbel za najbolj čustveno točko večera, ko sta skupaj zapela z oskarjem nagrajeno pesem Shallow, je po podelitvi verjetno takoj zaspala, drugi pa so se zapodili na različne zabave, ki jih je v njihovo čast priredil Hollywood.