Množica se je, kot je postalo že običajno, v Beogradu zbrala na osrednjem Študentskem trgu ter se podala proti prostorom srbske nacionalne televizije. S tem so udeleženci shoda izrazili protest proti Vučićevemu zatiranju medijske svobode, pozivali so tudi k poštenim volitvam, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Zbralo se je več tisoč ljudi, protesti so se doslej razširili na okoli 60 srbskih mest, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Slogan Eden od petih milijonov je nastal decembra, ki je Vučić protestnikom ob predstavitvi njihovih zahtev sporočil: "Ne bi se uklonil niti eni od vaših zahtev, pa tudi če bi vas bilo pet milijonov."

Organizatorji protestov zavračajo uvrstitev v kateri koli politični blok, prejšnji teden pa so dosegli dogovor z opozicijskimi politiki, ki naj bi jim pomagali pri uresničevanju želenih reform. Poslanci več srbskih opozicijskih strank so ob tem začeli zaradi protestov bojkotirati delo parlamenta.

Protesti tudi v Podgorici

Po poročanju APA pa so s podobnimi protesti začeli tudi v črnogorski Podgorici, tudi tam se protesti odvijajo ob sobotah na pobudo organizacij civilne družbe. Povod za proteste je več tednov trajajoča finančna afera, povezana s pobeglim podjetnikom Duškom Knezevićem. Ta naj bi financiral vladajočo Demokratično stranko socialistov (DPS) predsednika Mila Djukanovića.

Pred parlamentarnimi volitvami leta 2016 naj bi Knezević stranki nakazal 100.000 evrov, kar pa v finančnih knjigah DPS ni zabeleženo.