Juwan Royal je imel pred seboj zadnje leto študija, spomladi pa se je njegovo življenje obrnilo na glavo, ko se je njegovo zdravje nenadno poslabšalo. Pestiti so ga pričeli nenadni izbruhi hude bolečine od kolkov do prstov na nogah. Včasih je imel tudi žgoč občutek v ustih, enkrat pa je po 45-minutah neprestanega bljuvanja moral z rešilcem v bolnišnico.

Nihče ni vedel, kaj se z mladim temnopoltim študentom dogaja. Teden po incidentu, ko je moral v bolnišnico, se je Royal vrnil v svojo študentsko sobo in opazil, da je bila ta povsem razdejana, na mizi pa je našel s črnim flomastrom napisano žaljivko za temnopolte, poleg te pa še pripis »poberi se«.

Policija je med preiskavo ugotovila, da je vandalizem zakrivil Royalov sostanovalec, sicer kitajski študent Yukai Yang. Dogodek je Royala nekoliko presenetil, saj sta sostanovalca v isti sobi živela več let. Royal je prav tako domneval, da sta prijatelja. Še bolj pretresljive novice pa so sledile, ko je policija v nadaljevanju preiskave ugotovila, da je kitajski študent svojega sostanovalca sistematično zastrupljal s talijem. Gre za težko, mehko kovino modrikaste barve, ki je hkrati brez okusa, brez vonja in zelo strupena. Talij je sicer tudi zelo priljubljen strup v kriminalkah, v svojem pisanju ga je uporabila tudi Agatha Christie.

Royal je medtem že diplomiral, po poročanju ameriške televizijske postaje CBS pa še vedno čuti posledice talija. Kitajskega študenta so po incidentu z napisom suspendirali, trenutno pa je v priporu in ni več študent univerze. Odvzeli so mu tudi vizo, čaka pa na pričetek sojenja.