Ameriški in kitajski pogajalci po pogovorih v Pekingu minuli teden te dni številna medsebojna odprta vprašanja na področju trgovine rešujejo v Washingtonu. Danes so se odločili, da tokratni krog pogajanj podaljšajo do nedelje. Sodeč po Trumpovih izjavah je razlog za to napredek v pogajanjih. Ameriški predsednik je namreč danes sprejel pogajalce in po srečanju v Beli hiši po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal, da vidi "zelo, zelo dobre možnosti za končni dogovor", katerega del naj bi bilo tudi vprašanje manipulacije s tečajem kitajskega juana, česar v Washingtonu že vrsto let obtožujejo Peking.

V tej luči je Trump vnovič izrazil tudi pripravljenost za podaljšanje roka, ki ga je postavil za dosego dogovora, in se izteče 1. marca. V odsotnosti dogovora Trumpova administracija grozi z uvedbo dodatnih carin ZDA na uvoz iz Kitajske v vrednosti 200 milijard evrov. Po napovedih bi carine dvignil z 10 na 25 odstotkov in s tem dodatno zaostril trgovinsko vojno med velesilama, ki sta lani obojestransko uvedli višje carine na izdelke v vrednosti okoli 360 milijard dolarjev, s tem pa tudi svetovno gospodarstvo pahnili v obdobje povečane negotovosti.

Trump je zdaj očitno že tako prepričan, da pogovori potekajo dobro, da najverjetneje že v marcu pričakuje srečanje s Xijem, na katerem naj bi najmočnejša svetovna voditelja zapečatila dogovor. Gostil naj bi ga v svojem kompleksu Mar-a-Lago na Floridi, kjer sta se v času Trumpovega predsedovanja že srečala. Tudi kitajski predstavniki, ki so se danes srečali s Trumpom, so po poročanju AFP dajali optimistične tone. "Gledano s kitajske strani, je zelo verjetno, da se bo to zgodilo," je povedal glavni kitajski pogajalec Liu He.

Analitiki po pisanju AFP ocenjujejo, da bodo Kitajska in ZDA najprej poskušale doreči dogovor glede manj spornih točk, kot so povečanje kitajskega uvoza iz ZDA, odpiranje kitajskega trga tujim investicijam in strožja zaščita intelektualne lastnine ter tehnoloških patentov na Kitajskem.

Težja vprašanja, kot je kitajska industrijska strategija z radodarnimi izvoznimi subvencijami in drugimi državnimi podporami podjetjem za dosego vodilne vloge v svetu na ključnih tehnoloških področjih, pa bodo verjetno na mizi ostala še nekaj časa. Podobne pomisleke glede Kitajske imajo sicer tudi druga razvita gospodarstva na čelu z EU, zato se že nekaj časa vrstijo tudi pozivi k reformi sistema Svetovne trgovinske organizacije.