Visoka vladna delegacija ZDA je pravkar končala krog pogajanj na Kitajskem, nov krog pa je napovedan za prihodnjo sredo v Washingtonu. »Poteka izjemno dobro,« je zagotovil, vendar takoj dodal, da ne ve, kaj to pomeni, ker šteje le končni izdelek.

Da bosta strani pogovore nadaljevali v ameriški prestolnici, je danes sporočil kitajski predsednik Xi Jinping, potem ko se je v Pekingu srečal z ameriškim finančnim ministrom Stevenom Mnuchinom in glavnim trgovinskim pogajalcem ZDA Robertom Lighthizerjem.

»Večkrat sem poudaril, da Kitajska in ZDA ne moreta ena brez druge. Sodelovanje koristi obema stranema in spopadi škodijo obema. Sodelovanje je najboljša izbira,« njegove besede povzema kitajska tiskovna agencija Xinhua.

Trumpova administracija je lani uvedla visoke carine na 250 milijard dolarjev vreden uvoz kitajskega blaga. Peking se je odzval s carinami na 110 milijard dolarjev vredne ameriške proizvode. Brez rešitve trgovinskega spora bi se lahko ameriške carine na 200 milijard kitajskega blaga z 10 odstotkov 2. marca zvišale na 25 odstotkov.

Trump je na novinarski konferenci dejal še, da ima rad carine, ker menda ZDA prinašajo milijarde dolarjev. Svojim carinam je pripisal tudi zasluge za oživitev ameriške jeklarske industrije. Carine so sicer davek na ameriške potrošnike, ki morajo za uvoženo blago plačati več.

Pohvalil je Kitajsko, ki menda nima težav z mamili, ker ima smrtno kazen za preprodajalce mamil. »Na Kitajskem trgovci z mamili dobijo smrtno kazen. Pri nas jih vprašamo, kaj mislijo o denarni kazni. Če želimo postati res pametni, lahko končamo problem mamil,« je dejal.

Pohvale na račun držav z dvomljivo demokracijo je nadaljeval pri Severni Koreji. Dejal je, da ima Severna Koreja izjemen gospodarski potencial. »Njihova lokacija med Južno Korejo in Japonsko je fenomenalna. Mislim, da imajo veliko možnost za izjemno gospodarsko blaginjo v prihodnosti,« je dejal.

Trump bo imel predvidoma konec meseca nov vrh s kolegom iz Severne Koreje Kim Jongom Unom s katerim sta se srečala 12. junija lani v Singapurju. Tokratna lokacija za vrh je Vietnam. Trump je po prvem vrhu sporočil, da se je jedrska nevarnost Severne Koreje končala.