Smučarji skakalci se bodo jutri in v nedeljo na olimpijski skakalnici Bergisel nad Innsbruckom pomerili za prva dva izmed šestih kompletov kolajn. Danes so opravili kvalifikacije za današnjo tekmo na veliki skakalnici, v nedeljo bo še preizkušnja ekip. Vsi štirje slovenski skakalci so opravili domačo nalogo, saj so se brez težav uvrstili na tekmo, vendar z dosežki niso nakazali, da bi se lahko vmešali v boj za kolajne, saj je bil Peter Prevc 16., Žiga Jelar 17., Timi Zajc 22. in Anže Lanišek 34.

Peter Prevc je s 16. mestom iztržil skoraj največ, kar je trenutno sposoben glede na formo. Najbolj je vesel, da v Innsbrucku v njegovih šestih skokih ni bilo velikih nihanj. »Vse tri dni je približno enako. Solidni skoki brez večjih napak na tej zelo zahtevni skakalnici, zato grem lahko z dvignjeno glavo in samozavesten na tekmo,« je povedal Peter Prevc po kvalifikacijah, med katerimi je bilo na tribunah zelo malo gledalcev.

Jelar je padel v zračno luknjo

Žiga Jelar je znova potrdil, da ima veliko moči v nogah, ki je na takšnem profilu skakalnice, kot je v Innbrucku, še posebno pomembna. Med vsemi Slovenci je imel s 123 metri najdaljši skok dneva, a je veliko točk izgubil zaradi negotovega pristanka. »S skokom sem zadovoljen, s pristankom pa še ne, in ta element bo treba še popraviti za tekmo,« je bil jedrnat Žiga Jelar, ki je izpustil poskusni skok pred kvalifikacijami. V zadnjem delu leta je padel v zračno luknjo, ko naenkrat ni več čutil podpore pod smučmi, ker je v spodnjem delu skakalnice prenehal pihati vzgonski veter.

Timi Zajc se očitno še ni spoprijateljil s skakalnico Bergisel, na kateri je opravil štiri skoke, a niti eden ni bil na takšni ravni, da bi kandidiral za najboljšo deseterico, saj sploh ni preskočil K-točke, ki je pri 120 metrih. Danes mu je takoj po odskoku vzelo desno smučko, kar je posledica napake pri odskoku. Zajc je bil edini od Slovencev, ki si je v četrtek privoščil počitek brez skokov in opravil le kondicijski trening ter se sprostil z masažo. »Težava je v izvedbi. Med vožnjo po zaletišču preveč teže usmerim na desno nogo, zato me z odskočne mize prinese postrani. Vse skupaj moram prespati, se čim bolje zbrati za tekmo in aktivirati rezerve, da pokažem vse svoje znanje,« je menil osemnajstletni Timi Zajc.

Anže Lanišek je bil zadovoljen že s tem, da je izpolnil dnevno nalogo, potem ko mu nikakor ni steklo v zaletni smučini. Med vožnjo po njej se je počutil, kot da ga vseskozi nekaj ustavlja, zato ni bil uravnotežen ob odskoku. »Ni bilo vse idealno, zato se bo treba zbrati za tekmo, da na njej končno pokažem tisto, kar znam,« si je zaželel Anže Lanišek.

Slovensko strokovno vodstvo je takoj po tekmi opravilo videoanalizo skokov in naredilo načrt, kako odpraviti napake, ki so se prikradle. »Jelar in Prevc sta naredila dobra skoka, a imata še nekaj rezerve. Slabše sta skočila Zajc in Lanišek. Zajc ima veliko rezerve v počepu in tehniki skoka, saj mora biti bolj odločen in sproščen. Za Laniška je recept, da ponovi skoke s četrtkovega treninga,« je kvalifikacije analiziral selektor Gorazd Bertoncelj in se ozrl še k možnostim na današnji tekmi: »Če vsi prikažejo najboljše skoke, je realnost tudi deseterica. Za kolajno bo ob popolnem skoku potreben še kanček sreče z vetrom. Glede na trenutke skoke kolajna Zajca ni realnost, a če prikaže svoje najboljše skoke, kot jih je v Willingenu v poskusnih serijah, je možno tudi odličje. Mora si zaupati, se sprostiti in iti odločno v tekmo.«

Že šesto zlato za Frenzla

Danes je bil v najboljši formi Nemec Markus Eisenbichler, ki je bil najboljši v poskusni seriji in kvalifikacijah, v katerih je v letošnji sezoni zmagal že trikrat, na tekmah pa je še brez zmage. Pred tednom dni v Willingenu se po zmagi v kvalifikacijah sploh ni uvrstil v finalno serijo. Najbližje sta mu bila rojak Karl Geiger in Švicar Killian Peier, ki je največje presenečenje in iz skoka v skok bolj opozarja nase.

Nemški nordijski kombinatorec Eric Frenzel je v Seefeldu osvojil svoj šesti naslov prvaka. Tridesetletnik je najbolje opravil s skokom na veliki skakalnici v Innsbrucku in 10-kilometrskim tekom. Vid Vrhovnik je bil 29., Ožbej Jelen pa 45.

»Nastop obeh v skakalnem delu je bil zelo soliden, saj sta se pogumno borila proti ostalim državam. Na tekaškem delu je Vrhovnik je pridobil eno mesto, Jelen pa se je ob prvem nastopu v svetovni eliti boril zelo hrabro. Z optimizmom gledamo naprej in upamo, da na naslednji tekmi izboljšamo uvrstitvi,« je povedal glavni trener reprezentance v nordijski kombinaciji Mitja Oranič.