Smučarji skakalci so včeraj opravili drugi trening na olimpijski skakalnici Bergisel v Innsbrucku, po katerem so trenerji določili četverico skakalcev za današnje kvalifikacije za jutrišnjo preizkušnjo posameznikov. Timi Zajc, edini izmed Slovencev z zagotovljenem mestom v ekipi, je imel včeraj prost dan in je izpustil trening, kar so naredili tudi vsi najboljši Poljaki, del japonske vrste in Švicarji. Po peteroboju za tri mesta je slovenski selektor Gorazd Bertoncelj odločil, da v današnjo zračno bitko ob Zajcu pošlje še drugega debitanta na šampionatu Žigo Jelarja, izkušenega Petra Prevca in bojevniško razpoloženega Anžeta Laniška. »Na obeh treningih so bili skoki zelo mešani. Na prvem treningu je bil Jelar odličen v drugem skoku, ko je potrdil, da ima veliko moči v nogah. Za tako zahtevno skakalnico, kot je v Innsbrucku, je treba v njih imeti dinamit. Na drugem treningu je svojo nalogo zelo dobro opravil Lanišek, preostali so še tipali in testirali opremo. Odločitev o četverici sem sprejel na osnovi treninga, kakovosti tekmovalcev, njihovih sposobnosti na tekmah in izkušenj,« je povedal Gorazd Bertoncelj.

Žiga Jelar je potrdil dobro formo. »Z obema treningoma sem zadovoljen. Izbral sem tudi najboljši dres in grem z nasmehom v boj,« je povedal 21-letni Žiga Jelar, ki je zaradi bolečin v kolenu izpustil začetek sezone. Anžetu Lanišku glede na njegov agresiven slog ustreza skakalnica v Innsbrucku s strmim zaletiščem in ostrim prehodom na kratko odskočno mizo. Potem ko je bil v sredo še zadržan, je bil včeraj najboljši Slovenec. »Drugi trening je bil boljši od prvega. Bolje sem čutil počep in odskok, zato lahko mirno gradim naprej,« je bil jedrnat 22-letni Domžalčan. Peter Prevc zelo počasi izboljšuje gibljivost gležnja, ki je najpomembnejši del telesa pri skakalcih. Z gibljivostjo gležnja je namreč tesno povezano tudi ravnotežje skakalca. »Moj izkupiček na dveh treningih so trije dobri skoki in eden malo slabši. Nič presenetljivega. Trudim se, da sem vsak dan boljši,« je povedal 26-letni Peter Prevc. Danes bodo tekmovanja začeli tudi nordijski kombinatorci, za Slovenijo bosta tekmovala Vid Vrhovnik in Ožbej Jelen.

Izidi drugega treninga smučarjev skakalcev (vrstni red je določen glede na dolžino skoka in vetrno izravnavo), 1. serija: 1. Eisenbichler 125 m, 2. Geiger (oba Nem) 124, 3. Aschenwald (Avs) 126, 7. Lanišek 123,5, 17. Jelar 120, 19. Damjan 118, 29. P. Prevc 113, 32. Semenič (vsi Slo) 115, 2. serija: 1. R. Kobajaši (Jap) 132, 2. Kraft (Avs) 130,5, 3. Forfang (Nor) 127, 10. Lanišek 120, 15. P. Prevc 117, 18. Damjan 117, 20. Semenič 116, 30. Jelar (vsi Slo) 113.