Potem ko je Slovenijo obkrožila vest o domnevni pasti za vidro (ta sodi med zaščitene vrste) v eni od blejskih ribogojnic, se je na novinarska vprašanja odzvalo še ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Iz službe za odnose z javnostmi in promocijo so sporočili, da so glede na zbrano dokumentacijo blejski ribiči vendarle poskušali ujeti vidro, čeprav ti trdijo nasprotno.

Ministrstvo: o vidri govorijo dokumenti policije

Kot so zapisali na ministrstvu, je inšpektor za lovstvo omenjeno zadevo skupaj z vso dokumentacijo prevzel od policije ta teden. »Iz dokumentacije je razvidno, da je kriminalist policijske uprave Kranj opravil zaseg kovinske pasti za odlov živih živali na ograjenem območju ribogojnice Ribiške družine Bled. ... Iz dokumentacije je še razvidno, da je bil opravljen razgovor s predstavnikom ribiške družine, ki je navedbe o tem, da je past nastavljena za vidro, potrdil. Namen nastavljanja pasti pa je bil, da ujeto vidro preselijo nižje ob reki Savi, ker jim je pred dnevi pokončala celotno vzrejno matično jato rib vrste lipan, prav tako je povsem izpraznila potok od jezera do ribogojnice.«

Kot so še pojasnili na ministrstvu na podlagi dokumentacije, ki jo je inšpektor za lovstvo prevzel od policije, ribiči vidre sicer niso videli, so pa po sledeh in načinu pomora rib sklepali, da gre za to žival.

»Podatka o tem, kdo je past nastavil in zakaj, uradno niso podali, prav tako po posvetu z državno tožilko niso našli elementov kaznivega dejanja, so pa zadevo odstopili v nadaljnje reševanje inšpektoratu za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo zaradi suma prekrška,« so še pojasnili na ministrstvu. Inšpektorat je zato uvedel inšpekcijski postopek, ki se nadaljuje z zbiranjem informacij o osebi, ki je past nastavila. »Ko bomo ugotovili kršitelja, bo proti njemu uveden prekrškovni postopek zaradi lova prosto živečih živali, ki niso lovna divjad in se ne lovijo,« še dodajajo na ministrstvu.

Predsednik blejskih ribičev: o vidri so govorile le gostilniške debate!

Predsednika Ribiške družine Bled Sama Novaka so pojasnila ministrstva močno presenetila. »Ne vem, s kom so se kriminalisti pogovarjali o tem, z mano zagotovo ne. Ko so prišli v ribogojnico, je bil tam eden od zaposlenih, potem je prišel še gospodar, a vidre niso omenjali,« pravi in dodaja, da so bila ugibanja o vidri oziroma povzročitelju pomora rib v ribogojnici morda tema gostilniških debat. Sicer pa Novak vztraja pri pojasnilih, ki smo jih objavili v Dnevniku.

»Ne vem, kako oni vedo, da je to past za vidre. Mi smo jo namreč legalno kupili v trgovini. Sredi decembra lani smo opazili, da nam nekaj v ribogojnici žre ribe. Želeli smo ugotoviti, kaj se sploh dogaja, zato smo nastavili past, ki smo jo legalno kupili v trgovini, in namestili kamero. V tem času smo v past ujeli od deset do 15 mačk in nič drugega,« je pojasnil predsednik RD Bled.

Da so vidro opazili v širši okolici Blejskega jezera in tudi v neposredni bližini omenjene ribogojnice, so nas opozorili z inštituta za ohranjanje naravne dediščine Lutra, ki zbira podatke o vidrah pri nas. »Lani novembra je vidro povozilo na drugi strani Blejskega jezera,« so poudarili in dodali, da so jim podatke o vidri v neposredni bližini ribogojnice potrdili tudi tamkajšnji lovci. Kot smo poročali, so na sum krivolova na Bledu opozorili iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije. V ribogojnici je namreč član društva med popisom vodnih ptic našel past, ki naj bi bila namenjena lovljenju vider, in ker te spadajo med zaščitene živali, jo je predal policiji. S policijske uprave Kranj so navedbe potrdili, vendar so dodali, da znakov kaznivih dejanj niso ugotovili, zato so zadevo predali pristojnemu inšpektoratu.