Juncker je izpostavil, da je evropska komisarka Violeta Bulc o spornih izjavah z njim govorila »minuto« po tem, ko jih je predsednik Evropskega parlamenta izrekel na slovesnosti v Bazovici ob italijanskem dnevu spomina na eksodus in žrtve fojb, ki ga obeležujejo 10. februarja.

Tajani je tako Slovenijo kot Hrvaško močno razburil predvsem z besedami, da "naj živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija". Ker bi bilo to mogoče razumeti tudi kot ozemeljske pretenzije, se je moral za izjave opravičiti, v SD pa še vedno zbirajo podporo pod peticijo, ki poziva Tajanija k odstopu, poziva pa tudi Evropsko komisijo in Evropski svet, da se opredelita do besed, ki so bile izrečene v Bazovici.

Pahor je sicer poudaril, da je pogovor z Junckerjem začel z izrazom solidarnosti, ker je madžarska vlada zagnala kampanjo proti ameriškemu milijarderju Georgeu Sorosu in tudi proti Junckerju, ker da podpirata nezakonite migracije.

Svobodo govora je treba spoštovati, je izpostavil Pahor. A ob tem je ponovil, kar je danes povedal tudi pri Tajaniju: da smo se Evropejci znašli v položaju, ko moramo biti dostojni in paziti drug na drugega, ker smo veliko bolj soodvisni, kot se morda zdi ob vzponu nacionalizmov.

O arbitraži nič novega

Predsednik republike Borut Pahor in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker sta danes v Bruslju govorila tudi o vprašanju arbitraže o meji med Slovenijo in Hrvaško. Juncker je dejal, da ni v povezavi s tem vprašanjem nič novega.

Pahor je v povezavi s tem vprašanjem opozoril tudi na primer Severne Makedonije in Grčije. Na novinarski konferenci je izpostavil, da je Junckerju »položil na srce«, naj Evropska komisija zelo pazljivo in občutljivo spremlja priložnosti za Severno Makedonijo, da ne bi znova zamudila priložnosti, kot jo je v primeru Slovenije, ko je bil sklenjen določen dogovor, pa se ni uveljavil v taki meri, kot sta obe strani pričakovali.

Juncker je nato potrdil, da sta govorila o arbitraži, ni pa želel odgovoriti na vprašanje, ali bo Evropska komisija predstavila svoje mnenje v okviru postopka tožbe Slovenije proti Hrvaški pred Sodiščem EU zaradi kršenja evropskega pravnega reda, ki izhaja iz nespoštovanja arbitražne odločbe. »Nič novega,« je vse, kar je dejal.

Podpora pobudi Tri morja

»Pobudo popolnoma podpiram,« je poudaril Juncker. O kritikah, da je preveč proameriška, pa je dejal, da ZDA res niso država, ki meji na ta tri morja, a da bi bil ameriški vpliv precej manjši, če bi bile vse članice unije bolj proaktivne in bi jo podprle.

»Pahor gosti 5. in 6. junija v Sloveniji konferenco v okviru te pobude, storil bom vse, da se je bom udeležil. Sodeloval sem lani na dogodku v Bukarešti in želim biti tudi v Sloveniji,« je še izpostavil Juncker.

Pahorja je spodbudil, naj nadaljuje po tej poti z dosedanjo energijo, zagonom in eleganco. »Oba sva prepričana Evropejca, ne naivna, ampak prepričana,« je še dejal Juncker.

Slovenski predsednik se je Junckerju zahvalil za osebno in politično naklonjenost pobudi in poudaril, da je odlično, da Juncker sprejema vabilo na junijsko konferenco v Ljubljani.

Ob tem je Pahor izpostavil, da je kot gostitelj na dogodek povabil tudi nemškega predsednika, nad čimer niso bili vsi navdušeni, vendar se mu zdi, da bo to dodatno in dobro spremenilo identiteto te pobude, tako političnega vrha kot poslovnega dela.