Köttbullar med gräddsås se v izvirniku imenujejo mesne kroglice v smetanovi omaki, ki veljajo za švedsko narodno jed. Recept zanje je že leta 1755 v svoji kuharski knjigi objavila Anna Christina Warg, bolj znana kot Cajsa, ki je kuhala največjim švedskim vplivnežem in velja v kuharskih krogih za nekakšno tamkajšnjo Felicito Kalinšek. Vse od takrat so köttbullar ena najbolj priljubljenih jedi na Švedskem. Po njih še posebno slovi Operabaren oziroma operni bar, ki deluje pod okriljem operne kleti oziroma restavracije Operakällaren z Michelinovo zvezdico v stavbi stockholmske opere. Tamkajšnji šef kuhinje Stefano Catenacci jih pripravi kot lahko delikateso, na tradicionalen način postreženo s krompirjevim pirejem, brusnično marmelado in svežimi slanimi ožetimi kumarami. Po mnenju poznavalcev je to tudi najboljši kraj na svetu za pokušanje te in drugih švedskih specialitet. Lahko se zadovoljimo s pokušenjem bolj industrijske različice, ki jo ponujajo v restavracijah priljubljene švedske trgovine s pohištvom, ki naj bi kmalu odprla vrata v Ljubljani. Še bolje pa bo, da si švedske mesne kroglice pripravimo po tokratnem receptu.