Smučarske tekače in skakalce ter nordijske kombinatorce vse do prihodnje nedelje čakajo najpomembnejše tekme v letošnji sezoni. Na že 52. svetovnem prvenstvu v Seefeldu v Avstriji se jih bo na 22 preizkušnjah okoli 700 potegovalo za vsaj eno od 129 odličij. Med 65 državami udeleženkami bodo prednjačile evropske, po načelu »važno je sodelovati, ne zmagati« pa bodo tekmovali tudi športniki iz »eksotičnih« dežel, kot so Libanon, Tajska in celo Bermudi. V prihodnjih dneh bo zanje navijalo in pesti držalo okoli 200.000 gledalcev, nekateri bodo lahko uživali tudi na enormni 650-tonski tribuni, ki so jo delavci sestavljali dva meseca in bo sprejela 10.032 navijačev.

Organizatorji obljubljajo, da bo tako za športnike kot obiskovalce dobro poskrbljeno. Da bodo stvari potekale nemoteno, bo skrbelo 600 prostovoljcev, prav nobeden pa Seefelda ne bo zapustil lačen, saj bo na voljo 1200 litrov juhe, 960 kilogramov mesnih izdelkov, 800 kilogramov testenin in na tisoče kosov sadja in žitnih ploščic. Če kdo, bodo energijo potrebovali smučarski tekači. Na celotnem prvenstvu bodo nekateri pretekli tudi 90 kilometrov, dnevno pa bodo porabili okoli 5500 kalorij.

Prav smučarji tekači bodo poskrbeli za odprtje prvenstva. Že danes bodo namreč podelil prvi komplet medalj, in sicer v ženskem sprintu. Na njem bodo nastopile tudi Slovenke Anamarija Lampič, Alenka Čebašek, Katja Višnar in Eva Urevc, v prihodnjih dneh pa se bodo na progo podali še njihovi reprezentančni kolegi Miha Šimenc, Janez Lampič, Benjamin Črv in Anita Klemenčič. Kljub številni zasedbi slovenske medalje v smučarskih tekih ne gre pričakovati. »Če bomo končali med deseterico ali petnajsterico, lahko to ocenimo kot uspeh,« je prepričan trener slovenske vrste Nejc Brodar.

Povsem drugačne bodo ambicije v taboru slovenskih skakalcev in skakalk. Krog favoritov za zmagovalne stopničke je širok, upanje na kolajno pa vlivajo predvsem zadnji uspehi ženske reprezentance. Ta je s tretjim mestom navdušila na generalki za SP na Ljubnem ob Savinji na ekipni tekmi, z Uršo Bogataj in Niko Križnar pa se možnosti za preboj na zmagovalni oder odpirajo tudi na posamični tekmi. Pri moških bo prvo ime Timi Zajc, ki to zimo v seštevku svetovnega pokala zaseda osmo mesto. Osemnajstletnik v Avstrijo odhaja z visokimi ambicijami in ne skriva, da je njegov cilj na Tirolskem medalja.

Med enaindvajseterico Slovencev bosta slovenske barve zastopala tudi dva nordijska kombinatorca, Vid Vrhovnik in Ožbej Jelen. Prvi preizkus ju čaka že jutri, ko je na sporedu tekma na veliki skakalnici.