Trening s testiranjem opreme, tiskovna konferenca v središču Ljubljane in takoj pot v Seefeld v Avstriji, kjer se bo drevi začelo svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju. Takšen je bil današnji delovni dan slovenskih smučarjev skakalcev Timija Zajca, Petra Prevca, Jerneja Damjana, Anžeta Semeniča, Anžeta Laniška in Žige Jelarja, ki jih jutri že čaka prvi trening v Innsbrucku, kjer bosta tekmi posameznikov in ekip na veliki skakalnici. Slovenski tabor prekipeva od optimizma, saj je samozavestno in odločno napovedal napad na kolajno.

»Med posamezniki je 20 kandidatov za osvojitev kolajne, naš adut bo Timi Zajc, na moštveni tekmi pa šest reprezentanc. Nismo med glavnimi favoriti, a na svetovnem prvenstvu se dogajajo presenečenja in računamo, da se bomo na oder za zmagovalce zavihteli iz ozadja. Smo samozavestni, sproščeni in verjamemo v svoje sposobnosti,« je bil odločen slovenski selektor Gorazd Bertoncelj.

Novi dresi za redek zrak

Ker sta velika skakalnica v Innsbrucku in srednja v Seefeldu tehnično zelo zahtevni, je v reprezentanco uvrstil tekmovalce, ki so eksplozivni in imajo več moči v nogah za odriv. Zato v zasedbi ni Domna Prevca, ki je specialist za letenje in se bo doma pripravljal na norveško turnejo ter finale v Planici. Slovenski strokovni štab veliko stavi na povsem nov material za drese, ki so jih prvič preizkusili danes v Kranju. Dresi utegnejo biti zelo pomembni, saj je Seefeld na nadmorski višini 1000 metrov, kjer je zrak redkejši. Na tekmah na srednji skalnici je kaznovana vsaka napaka, odloča vsake pol točke za telemark, tekmovalci med prvih 20 dosežejo zelo podobne daljave.

»Cilj je kolajna. Če naredim dva svoja najboljša skoka, je to realen cilj. Je visok, bomo pa videli, v kolikšni meri ga bom uresničil. Tudi na ekipni tekmi smo lahko zelo visoko,« je brez ovinkarjenja napovedal debitant na svetovnih prvenstvih Timi Zajc, ki na tekmo mešanih ekip sploh še ni pomislil. Osemnajstletnik iz Hramš je na zadnjih tekmah v Willingenu blestel predvsem v poskusnih serijah, kjer je imel pred tekmama posameznikov prvi in drugi izid, čeprav je nastopil z rezervnim dresom za trening. Na tekmah je delal napake, a je bil še vedno uvrščen med najboljših deset, kar je dokaz, da je v dobri formi. »Težava je v tem, da po odličnem skoku v poskusni seriji skušam še nekaj dodati. Moram biti bolj umirjen, medtem ko samozavest črpam iz tega, da sem bil letos skoraj na vsaki tekmi med najboljšimi desetimi,« je pojasnil slovenski adut številka ena. Je tudi edini v slovenski reprezentanci, ki ima vnaprej zagotovljen nastop na tekmi.

Na obe skakalnici, na katerih bodo potekali boji za kolajne, ima lepe spomine. Na Innsbruck z letošnje novoletne turneje, kjer je bil deseti, potem ko je bil po prvi seriji četrti, v Seefeldu pa je pred petimi leti kot mlad skakalec dosegel prvo zmago v karieri v alpskem pokalu. »Poleti smo v Innsbrucku veliko trenirali, zato ne vidim težav. Sem v boljši formi, kot sem bil v Innsbrucku januarja, zdaj pa bo odvisno, koliko se bom zbral na tekmi. Svetovno prvenstvo jemljem kot vse druge tekme v sezoni. Bo pa veliko večja motivacija, ker je to tekmovanje, na katerem štejejo le kolajne,« je dodal Zajc, ki ga bodo spodbujali tudi navijači s Štajerskega. Za sprostitev bo že po tradiciji igral igrice s svojim sostanovalcem Anžetom Laniškom, ki je izpustil Willingen, da se je spočil in se otresel prehlada. Zajčeva najljubša ekipa je Juventus, ker je oboževalec Ronalda, medtem ko Lanišek zelo menja klube.

Zlatan Ibrahimović navdih za Petra Prevca

Če se bo mlajši del ekipe sproščal z igranjem igric – Žiga Jelar bi se lahko tudi z igranjem na harmoniko –, se bo Peter Prevc z branjem knjig. V torbi so kar tri, med njimi tudi avtobiografija nogometnega zvezdnika Zlatana Ibrahimovića. To bo za Petra Prevca peto svetovno prvenstvo. Glede na vse težave s poškodbo je vesel, da se je sploh uvrstil v reprezentanco, zato nima velikih pričakovanj. Nižja so bila le ob debiju leta 2011 v Oslu, a je Slovenija tedaj senzacionalno osvojila kolajno na moštveni tekmi v pravi vetrovni loteriji.

»V Willingenu je bil petek dober, sobota malo slabša, v nedeljo pa je zmanjkalo nabojev, ostali so le še slepi, zato sem bil po tekmi zelo jezen sam nase. Zadovoljen sem, da grem na svetovno prvenstvo, žal pa moji nastopi niso dobra popotnica, a se bom zagrizeno bojeval za mesto med četverico na tekmi. Če mi uspe dober skok, lahko pridem med najboljših deset. Innsbruck je zame tehnično najtežja skakalnica, na kateri sem zmagal. Tudi ko sem bil v formi, je bila zelo zahtevna,« je povedal Peter Prevc, za katerega je srednja skakalnica v Seefeldu popolna neznanka.

Skakalke Urša Bogataj, Nika Križnar, Špela Rogelj, Maja Vtič in Jerneja Brecl bodo pred odhodom v Seefeld opravile še dva treninga v Planici. »Čeprav smo brez poškodovane Eme Klinec, je cilj med posameznicami po ena uvrstitev do petega, desetega in dvajsetega mesta, na ekipni tekmi pa boj za kolajno,« je napovedal glavni trener ženske vrste Zoran Zupančič.