Na svetovnih prvenstvih v nordijskem smučanju je svoj pečat pustila tudi Slovenija. V času skupne države Jugoslavije je za edino kolajno poskrbel smučarski skakalec Franci Petek, nato pa jih je v času samostojne Slovenije padlo še sedem. Za edini ženski je poskrbela Petra Majdič, medtem ko so druge osvojili moški. Najuspešnejši med njimi je smučarski skakalec Peter Prevc, ki se lahko pohvali s tremi.

Pisalo se je leto 1991, ko je svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju potekalo v italijanskem Val di Fiemmu. 10. februarja tistega leta je smučarski skakalec Franci Petek s skokoma 115,5 in 117 metrov poskrbel za prvo in hkrati tudi zadnjo kolajno v času nekdanje skupne države Jugoslavije, saj je nekaj mesecev pozneje istega leta izbruhnila vojna. Zlato odličje je osvojil še s paralelno tehniko in bil v tisti sezono eden redkih tekmovalcev, ki ni prešel na škarjasti slog skakanja. Pri še ne polnih 20 letih je tako dosegel, kar se je pozneje izkazalo kot uspeh kariere. »V našem športu se nikdar nismo posebej opredeljevali za Jugoslovane, saj so skoki veljali za slovenski šport. Še pred svetovnim prvenstvom 1991 smo imeli pri nas referendum, ko je hitro postalo jasno, da bo šla Slovenija na svoje. Na srečo smo se odcepili na miren način, da ni bilo katastrof. Ne glede na to, da sem po zmagi poslušal jugoslovansko himno, sem se počutil povsem kot Slovenec,« se je tedanjih občutkov v enem od intervjujev za Dnevnik spominjal Franci Petek.

Slovenija je na novo kolajno na nordijskih svetovnih prvenstvih nato čakala dolgo. Natančneje 14 let, ko je tekmovanje potekalo v Oberstdorfu. 19. in 20. februar 2005 bosta pri Roku Benkoviču za vedno imela poseben pomen. Danes 32-letni Kamničan je namreč najprej senzacionalno postal svetovni prvak na srednji skakalnici, nato pa naslednji dan skupaj s Primožem Peterko, Jernejem Damjanom in Juretom Bogatajem prišel še do brona v moštveni tekmi na srednji skakalnici. Zanimivo je, da je tudi on do največjih uspehov v karieri prišel zelo mlad, in sicer pri vsega 18 letih. »Težko je povedati, kako sem vesel. Zadnje dni sem skakal zelo dobro, da pa bi lahko postal svetovni prvak si niti v sanjah nisem mislil. Pokazal sem dva fantastična skoka in hvala bogu, da mi je to po slabi sezoni uspelo na največji tekmi,« je takrat neverjetni uspeh pokomentiral Rok Benkovič, ki je kariero sklenil leta 2007.

Prav leto 2007 je med junakinje izstrelilo smučarsko tekačico Petro Majdič, ki je postala prva in do zdaj tudi edina slovenska predstavnica nežnejšega spola z odličjem s svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju. V Saporu na Japonskem je v sprintu v klasični tehniki prišla do srebra. Štiri leta pozneje se je v Oslu na Norveškem znova zavihtela na stopničke. Takrat je v sprintu v prosti tehniki osvojila bron. »Prosta tehnika je moja slabša, precej bolj mi ustreza klasična. Hvala bogu, da je bila proga težka, saj mi je to omogočilo takšen uspeh. Bila sem povsem osredotočena na svoj nastop, kar mi je na koncu prineslo bron,« je v Oslu od sreče žarela Petra Majdič, ki na takratnem svetovnem prvenstvu ni bila edina predstavnica Slovenije z odličjem. Prav tako do brona so prišli tudi smučarski skakalci (Peter Prevc, Jurij Tepeš, Jernej Damjan, Robert Kranjec) v moštveni tekmi na veliki skakalnici, ki je imela zaradi vetra le eno serijo.

Peter Prevc je tedaj prvič okusil slast kolajne na svetovnih prvenstvih. Očitno mu je ta dala dodaten zagon, saj je dve leti pozneje v Val di Fiemmu, prizorišču zlata Francija Petka iz leta 1991, prišel še do dveh, za zdaj tudi zadnjih slovenskih. Najprej je osvojil bron na srednji, nato pa še srebro na veliki skakalnici. »Skakalnica mi je pisana na kožo. Zame ni več omejitev. Pred drugim skokom sem bil kar malce živčen, ko sem se vozil na sedežnici na zaletišče. Ko se je začela procedura za skok, sem padel v svoj svet in sem se povsem osredotočil na nastop. V čakanju na izid sem upal, da bo pred mojim priimkom zasvetila številka dve, zato sem bil še bolj vesel številke ena. Slovenski navijači so me ponesli do kolajne,« je prve vtise po osvojeni srebrni kolajni sklenil takrat 20-letni Peter Prevc.