Moštva v formuli 1 so ta teden v Barceloni pričela s testiranji svojih novih dirkalnikov pred pričetkom sezone. A tehnične težave in izboljševanje bolidov v teh dneh ni njihova edina skrb, saj je kar nekaj takih, ki z zaskrbljenostjo spremljajo dogajanje okoli izstopa Velike Britanije iz Evropske unije. Od 10 ekip jih ima kar sedem svoje tovarne v Angliji, med drugim tudi petkratni zaporedni prvak Mercedes. Izjema so le Ferrari, Toro Rosso in Alfa Romeo (Sauber).

»Brexit bi moral biti resen razlog za skrb tako za nas kot za vse, ki živijo in delajo v Združenem kraljestvu,« je prepričan šef Mercedesa Toto Wolff. »Nekatere dele dobimo tik pred zdajci in tudi glede storitev je tako. Vsakršna večja zamuda na meji bi močno škodovala industriji formule 1 v Veliki Britaniji. Trenutno vlada velika negotovost. V preteklosti smo že dejali, da gre za mater vseh zmešnjav,« pravi Wolff, ki ga Brexit močno skrbi, še bolj pa je zaskrbljen, če bodo Otočani Evropo zapustili brez dogovora z Evropsko Unijo.

Kot poroča Reuters, industrija motošporta v Veliki Britaniji letno ustvari več kot 10 milijard evrov prihodka in zaposluje kar 41.000 ljudi. »Imamo postavljena določena varovala. Krepimo svoje zaloge, prav tako pa razmišljamo, kako bi lažje transportirali rezervne dele in ljudi v in izven države. Vseeno bi to predstavljalo določene motnje, vsem moštvom na Otoku pa povzročalo številne glavobole. Ferrari in Alfa Romeo bi imela v tem primeru ogromno prednost pred ekipami na Otoku,« še zatrjuje Wolff.