»Od Pakistana zahtevamo, da neha zavajati mednarodno skupnost ter kredibilno in vidno ukrepa proti storilcem terorističnih napadov,« je v izjavi zapisalo indijsko zunanje ministrstvo. Kan je na drugi strani v televizijskem nagovoru zahteval, da Indija priskrbi trdne dokaze, ki bi podkrepile njihove trditve, da je Pakistan podpira samomorilske napadalce. Ti so prejšnji teden v bombnem napadu ubili več kot 40 pripadnikov indijskih varnostnih sil. Dodal je, da se bo Pakistan branil, če ga bodo napadli.

Indijsko ministrstvo pa je danes v izjavi opozorilo, da Kan še ni obsodil terorističnega napada niti izrekel sožalja svojcem žrtev. »Premier Pakistana je ponudil preiskavo zadeve, če Indija priskrbi dokaze. Kakšen slab izgovor,« so zapisali.

Odnosi med državama so se zaostrili po bombnem napadu prejšnji teden na indijsko vojsko. Odgovornost za napad je prevzela skrajna skupina Džaiš e Mohamed, ki deluje iz Pakistana ob podpori te sosednje države.

To je bil najbolj smrtonosen napad na indijsko vojsko od začetka upora proti indijski vladavini v delu Kašmirja leta 1989. Indija obtožuje Pakistan, da oborožuje separatistične muslimanske skrajneže, ki se borijo proti indijski oblasti nad delom Kašmirja, in da omogoča njihovo prehajanje na indijsko ozemlje.