V spopadih v Kašmirju so umrli še štirje indijski vojaki, dva islamska upornika in civilist. To se je zgodilo, ko je indijska vojska v neki vasi iskala islamske upornike, ki so pred tednom dni na tem območju pomagali pri samomorilskem napadu na konvoj 80 vojaških avtobusov, v katerem je bilo z avtomobilom bombo ubitih kar 41 indijskih policistov. »Ko so potekale hišne preiskave, so teroristi iz hiše streljali na vojake,« pravi policija. »Najprej so bili ubiti štirje vojaki in civilist.« Upornika sta umrla pozneje, v 12-urnem streljanju, ko so ju obkolili.

Indijski mediji trdijo, da pripadata gibanju Jaish e Mohamed, ki je pred tednom dni prevzelo odgovornost za najhujši napad v Kašmirju po letu 1989, ko se je v tej indijski zvezni državi začel islamistični upor. Ti islamisti naj bi imeli svojo bazo v Pakistanu, eden od obeh ubitih naj bi bil pakistanski državljan. V Islamabadu zanikajo, da bi pomagali upornikom, a indijska vlada je v povračilnem ukrepu že za 200 odstotkov povišala carine na pakistanske izdelke, kar je hud udarec za že tako šibko pakistansko gospodarstvo, ki mu skuša vlada v teh dneh pomagati tudi s sklenitvijo kar dvajset milijard dolarjev vrednih poslov s Savdsko Arabijo. Šibko pa je pakistansko gospodarstvo predvsem zato, ker mu je v veliki meri zaprt indijski trg, ki se je zdaj še bolj zaprl. Tako je težko verjeti, da sta pakistanska vlada in premier Imran Kan spodbujala zaostrovanje z Indijo. Morda pa so napad spodbudile ali celo pripravile pakistanske tajne službe, ki so že v preteklosti na tak način proti volji svoje vlade preprečevale boljše odnose z New Delhijem.

Indijska policija varuje muslimane

Indijski premier Narendra Modi je obljubil, da bo odgovor Pakistanu oster. Pravi celo, da bo vojski dal »proste roke«. Leta 2016 je indijska vojska zaradi 19 ubitih indijskih vojakov izvedla več manjših vdorov na pakistansko ozemlje, kar je v tem trenutku težje zaradi snega. Mnogi pa se bojijo, da bi na primer indijski zračni napadi izzvali pakistanski odgovor in eskalacijo. Zadeva je zelo resna, saj imata obe državi jedrsko orožje. Obe sta tudi že odpoklicali svoja veleposlanika.

Sicer si Kašmir delijo Pakistan, Kitajska in Indija, ki nadzira najbolj obljuden del. V celoti si ga lastita tako Pakistan kot Indija, ki sta se zato spopadla v dveh vojnah, leta 1947 in 1965. Ker imajo v Kašmirju večino muslimani, bi moral ob dekolonizaciji in delitvi Indije leta 1947 postati del islamskega Pakistana. Do tega ni prišlo, ker je bil maharadža, ki je vladal Kašmirju, hindujec. V zadnjih letih se je več mladih muslimanov iz indijskega Kašmirja pridružilo upornikom. Samo lani je v spopadih umrlo več kot 500 ljudi, od tega 300 upornikov.

Muslimani iz indijskega Kašmirja oblasti obtožujejo, da so preveč nasilne. Med Indijci pa trenutno vlada huda jeza zaradi 41 ubitih indijskih policistov. »Ogenj, ki divja v vaših srcih, čutim tudi sam,« je v nedeljo dejal premier Modi. Policija medtem v hindujskih delih Indije varuje pred maščevanjem študente, delavce in poslovneže iz Kašmirja. Posamezne študente iz Kašmirja so že pretepli, v ženskem študentskem naselju v zvezni državi Uttarakhand pa je drhal poskušala izvesti pogrom nad muslimankami.