Na velikem nogometnem odru se bo na uvodnih tekmah osmine finala lige prvakov predstavila še zadnja četverica udeležencev prvega kroga končnice. Največ pozornosti bo na prizorišču finala v Madridu deležen obračun med Atleticom in Juventusom, v Gelsenkirchnu pa se bosta pomerila Schalke in Manchester City. Nocoj bo v vratih Atletica priložnost dobil tudi edini slovenskih predstavnik v izločilnih bojih Jan Oblak, ki se bo čez mesec dni vrnil v izbrano vrsto.

Schalke – Manchester City

Ni dvoma, da je Manchester City velik favorit proti Schalkeju. Nemški predstavnik se v domačem prvenstvu med najslabšimi moštvi bojuje za obstanek, City pa v Angliji naskakuje naslov prvaka. Schalke je bonus sreče že pokuril ob žrebu skupinskega dela tekmovanja, saj se je znašel v družbi premagljivih nasprotnikov Porta, Galatasaraya in Lokomotive iz Moskve. V predtekmovanju je dosegel samo šest golov, kar je najmanj med vsemi udeleženci osmine finala. Kljub temu ima prvič po letu 2011 možnost, da na domačem igrišču v ligi prvakov doseže tretjo zmago zapovrstjo.

Manchester City je v Gelsenkirchen prispel na krilih štirih zmag v nizu. Potem ko je trener Pep Guardiola po odhodu iz Barcelone osvojil tako nemško kot angleško prvenstvo, mu na delu v tujini manjka le še liga prvakov. Na klopi Cityja je doslej izpadel proti Monacu in Liverpoolu. Za angleške prvake je značilno, da v končnici lige prvakov slabo igrajo v gosteh, saj so na dosedanjih osmih tekmah izgubili petkrat. Premagali so le Dinamo Kijev in Basel, z Lyonom pa so iztržili remi.

Verjetni postavi – Schalke (4-2-3-1): Fährmann, Oczipka, Nastasić, Sane, Caligiuri, Rudy, Bentaleb, Konopljanka, McKennie, Uth, Burgstaller. Manchester City: Ederson, Walker, Otamendi, Laporte, Žinčenko, Bruyne, Fernandinho, D. Silva, B. Silva, Agüero, Sterling.

Atletico Madrid – Juventus

Obračun med Atleticom in Juventusom bi lahko postal taktična poslastica osmine finala lige prvakov. Italijanski prvaki so pred sezono podpisali pogodbo s Cristianom Ronaldom, da bi prvič po letu 1996 postali evropski prvaki, a jim je žreb že na prvi oviri izločilnih bojev namenil zahtevnega nasprotnika, ki slovi po izjemni disciplini v igri. Atletico si je v skupinskem delu tekmovanja resda privoščil brodolom na gostovanju v Dortmundu, ko je z Janom Oblakom v udarni postavi prejel štiri zadetke, a je težko verjeti, da bo imel tudi proti Juventusu odprta vrata.

Nocojšnja nasprotnika imata v španskem in italijanskem prvenstvu uspešni sezoni. Atletico je edini, ki diha za ovratnik vodilni Barceloni, Juventus pa je na dobri poti, da ob koncu tekmovanja postavi rekord po številu osvojenih točk. Kluba sta v zadnjih petih letih po dvakrat igrala v velikem finalu lige prvakov, a obakrat ostala praznih rok. Atletico dvakrat proti mestnemu tekmecu Realu, Juventus pa proti Realu in Barceloni. Na evropski ravni je Atletico še posebno nevaren pred domačimi navijači, saj na zadnjih dvanajstih tekmah ne pozna poraza. V italijanskem prvenstvu je neporažen tudi Juventus, je pa izgubil pokalni obračun z Atalanto. Izpad iz pokalnega tekmovanja pomeni tudi konec sanj o trojni kroni za staro damo.

Ob vrnitvi v Španijo bo največ pozornosti pritegnil Cristiano Ronaldo, ki je bil vedno razpoložen na tekmah z Atleticom. Doslej je na 31 tekmah zabil že 22 golov, z doseganjem zadetkov v ligi prvakov pa mu gre v majici Juventusa slabše kot pri Realu, ko je postal prvi strelec tekmovanja. V predtekmovanju je bil uspešen samo enkrat, obenem pa so ga kaznovali tudi z rdečim kartonom. Največjo nevarnost Atletica predstavlja francoski napadalec Antoine Griezmann, ki bo zaigral v paru z Alvarom Morato.

Verjetni postavi – Atletico Madrid (4-4-2): Oblak, Luis, Godin, Gimenez, Arias, Niguez, Partey, Rodrigo, Correa, Griezmann, Morata. Juventus (4-3-1-2): Szczesny, Cancelo, Bonucci, Chiellini, Sandro, Pjanić, Bentancur, Matuidi, Dybala, Mandžukić, Ronaldo.