Kot razlog za zaprtje obrata Swindon je Honda navedla velike spremembe v avtomobilski industriji. Za to ni neposredno okrivila brexita, čeprav je odločitev za to prišla na dan le nekaj tednov pred načrtovanim izstopom Velike Britanije iz EU, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V tem obratu je Honda več kot 24 let proizvajala model civic, zaprla pa naj bi ga po izteku proizvodnega cikla tega modela. Na leto je izdelala približno 150.000 teh avtomobilov, ki jih je skoraj v celoti izvozila na trge EU.

Odločitev Honde ni osamljena. Japonski avtomobilski velikan Nissan je nedavno napovedal, da naslednje generacije terenskega vozila x-trail ne bo proizvajal v angleškem obratu Sunderland, temveč bo proizvodnjo postavil v svoji japonski tovarni na otoku Kjušu.

Avtomobilski proizvajalci so že večkrat glasno opozorili na posledice brexita brez dogovora. Ob družbah Toyota in Jaguar Land Rover so nazadnje to storili v Fordu, kjer so dejali, da bo izhod Velike Britanije brez dogovora katastrofa, navajajo tuje tiskovne agencije.