EU se zavzema za čimprejšnje predsedniške volitve v Venezueli in zavrača vojaško posredovanje, glede priznanja predsednika parlamenta Juana Guaidoja za začasnega predsednika pa članice nimajo enotnega mnenja, čeprav ZDA pritiskajo, naj ga EU prizna.

Ameriški podpredsednik Mike Pence je minuli konec tedna na varnostni konferenci v Münchnu EU pozval, naj prizna Guaidoja, saj da je treba Venezuelce podpreti, dokler se v državo ne vrneta svoboda in demokracija.

Slovenski zunanji minister Miro Cerar je v odzivu na ta ameriški poziv danes v Bruslju znova spomnil, da EU nima pristojnosti, da priznava ali prepoznava oblasti v tuji državi, so pa to storile posamezne članice.

24 članic unije, med njimi Slovenija in jedrne članice unije, je Guaidoja prepoznalo oziroma priznalo kot začasnega predsednika Venezuele, je povedal Cerar.

Ob tem je spomnil, da je Slovenija legitimno izvoljenega predsednika parlamenta prepoznala za začasnega predsednika države z enim namenom - da razpiše nove volitve. "To je vse, od tu naprej je treba počakati na razvoj dogodkov," je dejal minister.

EU se osredotoča na delo mednarodne kontaktne skupine

Vsi upajo, da bo Guaido čim prej razpisal volitve, a če se bodo zadeve zapletale, bo treba zopet videti, kako naprej. Lahko se namreč zgodijo kakšni drugi nepredvidljivi dogodki in na to je treba računati, je še opozoril Cerar.

EU se zdaj, kot je izpostavila Mogherinijeva, osredotoča na delo mednarodne kontaktne skupine za Venezuelo, ki ji sopredseduje skupaj z Urugvajem. Ta skupina naj bi se drugič sestala marca na ministrski ravni, ta teden bo šla v Caracas posebna tehnična misija.

Namen te kontaktne skupine je ustvariti pogoje za miren politični proces za rešitev krize v Venezueli, konkretno za pripravo novih, demokratičnih predsedniških volitev.

EU je sicer že uvedla sankcije proti Madurovemu krogu. Na seznam kaznovanih z zamrznitvijo premoženja in prepovedjo potovanja v unijo je že uvrstila osemnajst posameznikov, odgovornih za nasilje ali oviranje demokratičnega procesa. Prav tako je prepovedala izvoz orožja in opreme, ki se lahko uporablja za represijo civilistov, v državo.