»Finala nisem ravno pričakovala, čeprav sem verjela, da lahko dobro odtečem. Forma se stopnjuje, vse gre po načrtih,« je dejala Eva Urevc, 23-letna tekačica ŠD Gorje v pospešku kariere. V skoraj enem zamahu ji je uspelo to, kar kolegica Alenka Čebašek poskuša vso kariero. Čebaškova je s tretjim časom znova potrdila sloves kraljice kvalifikacij, ki pa sposobnosti v izločilnih tekih le redko unovči (tokrat 26. mesto). Eva Urevc preskoke dela v velikih korakih, saj je le malo zmanjkalo v velikem finalu šesterice, ki ga je dobila Jessica Diggins. Američanka se je skozi četrtfinale in polfinale prerinila kot srečnica po času. Kje so meje? »V finalih še nimam toliko izkušenj. Nisem še mela dovolj moči tudi za četrti sprint dneva. Med polfinalom in finalom je zelo malo premora in mislim, da je tudi to razlog, da me je malo zmanjkalo. Videla sem, da zmorem, da sem močna, dobra sem bila na prelomnicah, le v finalu nisem imela toliko moči,« pravi.

In kakšna je skrivnost preboja med elito? »Pretekla leta nisem vlagala v tek, kot bi morala. Sedaj delam, verjamem vase, kar se mi obrestuje. Verjamem, da mi bo uspevalo še naprej. S tem raste samozavest. Moram poskušati, nimam česa izgubiti, če napadam iz ozadja. Upam, da se bo kdaj tudi v velikem finalu izšlo in bom stala med tremi najboljšimi,« samozavesti ne skriva za fasado previdnosti in za Seefeld dodaja: »Vsa dekleta v ekipi smo sposobna finala.«

Veliko pozornosti v slovenskem taboru je bilo namenjene tudi notranjemu dvoboju med Vesno Fabjan in Evo Urevc za četrto mesto na startni listi sprinta svetovnega prvenstva. Tri so bila zaradi boljših dosežkov prej že oddana za Katjo Višnar, Anamarijo Lampič in Alenko Čebašek. Že glede na dosežke pred tednom v Lahtiju, ko je Urevčeva senzacionalno odtekla kvalifikacije z najboljšim časom in tudi z nekaj smole končala kot 13., je bilo vsem opazovalcem jasno, da je 23-letna tekačica ŠD Gorje tekačica prihodnosti. V bistvu skriti as v rokavu trenerja Nejca Brodarja. Kljub temu je – verjetno zaradi ljubega miru znotraj reprezentance – tvegal in kljub delikatni disciplini z vsemi nepredvidljivostmi sprinta tvegal z notranjimi kvalifikacijami. V prenesenem pomenu: Brodar je tvegal z asom v rokavu, da bi ga lahko izgubil, še preden ga bo v glavni igri sezone vrgel na mizo. Tveganje se je izšlo, da bo mir v hiši. Vesna Fabjan je iztisnila 29. mesto.

»Na start sem šla kot na najpomembnejše tekme. Če pa noge ne zmorejo, kar hoče glava, je rezultat takšen, kot je. Poskušala sem. Po bolezni pred dobrim tednom so antibiotiki naredili svoje. Del težav se vleče zaradi poškodbe že od decembra,« je pojasnjevala dobitnica srebrne olimpijske kolajne, ki ji je bil Seefeld s preizkušnjo v drsalnem sprintu izjemno velik izziv poolimpijske dobe. Kljub temu za Tirolsko ostaja rezervistka. Zdravstvene težave ima Anamarija Lampič. V soboto zaradi vnetja sploh ni tekmovala, ampak odpotovala domov na terapijo. »Upam, da bo Anamarija Lampič v Seefeldu lahko nastopala, sicer dobi priložnost Vesna Fabjan,« napoveduje Nejc Brodar. Varovanec Miha Šimenc, ki teče na smučeh trenerja in supersvetovalca Ola Vigna Hattestada, je s 25. mestom še osmič med elitno trideseterico. »Veseli me, da sem zraven, čeprav za las med trideset. Višina v Cognu me je malo zdelala. Naredil sem soliden tek, več nisem zmogel. Čez štiri dni bom pripravljen,« napoveduje tekač TSK Logatec.