Tek na smučeh je eno najpriljubljenejših rekreativnih doživljanj zimske idile. Gre za eno najbolj zdravih aktivnosti, ki okrepi celo telo, ugodno vpliva na naš organizem in poskrbi za boljše počutje. Za vse, ki še ne veste ali ki ste v dilemi: teka na smučeh se lahko lotimo v dveh tehnikah – klasični ali drsalni oziroma prosti tehniki. Vsaka ima svoje značilnosti, prednosti in slabosti.

Klasična ali prosta tehnika?

Za začetnike, otroke in starejše je primernejša klasična tehnika, ki zahteva manj kompleksnega gibanja. Posnema naravno gibanje, podobno hoji, in je energijsko manj zahtevna kot drsalna tehnika. Z njo se prilagodimo na sneg, usvojimo drsenje in ravnotežje na smučeh. Elemente klasične tehnike, s katerimi se prilagajamo razgibanosti terena (dvotaktni diagonalni korak, korak s soročnim odrivom in soročni odriv), izvajamo v posebni smučini oziroma »špuri«.

Za bolj izkušene tekače je privlačnejša drsalna tehnika (rečemo ji tudi prosta tehnika ali skating), kjer tečemo po steptanem širokem delu in največ uporabljamo enojni drsalni korak in dvojni drsalni korak. Prosta tehnika je hitrejša od klasične, zahteva dobro ravnotežje in koordinacijo.

Pred učenjem elementov obeh tehnik teka se je na ravninskih predelih tekaške proge najprej priporočljivo privaditi na tekaške smuči, nato pa v blažjih strminah vaditi drsenje. V družbi tekaškega vaditelja oziroma inštruktorja teka na smučeh se boste vadeči začetne elemente teka najprej naučili na posebej pripravljenem ravninskem terenu, imenovanem jasli, šele potem se boste lotili strmejših vzponov in spustov.

Razlike v opremi

Oprema za obe tehniki se med seboj razlikuje v vseh bistvenih kosih: smučeh, čevljih in palicah. S smučmi za klasično tehniko bomo težko tekli v drsalni tehniki in obratno. Smuči izberemo glede na telesno višino in telesno maso. Nepisano pravilo pravi, da naj bo dolžina smuči za klasično tehniko od 15 do 25 centimetrov nad telesno višino. Te smuči so v sredinskem delu bolj napete in trše. Dolžina smuči za drsalno tehniko naj bo od 10 do 15 centimetrov nad telesno višino.

Za drsalno tehniko uporabljamo visoke čevlje, ki so v gležnju ojačani, medtem ko so za klasično tehniko primerni nizki čevlji. Obstajajo tudi srednje visoki čevlji, s katerimi lahko rekreativno tečemo v obeh tehnikah teka. Tudi dolžina palic je še kako pomembna. Palice za klasično tehniko naj segajo največ do podpazduhe, za drsalno tehniko pa med rameni in brado. Na trgu najdemo pestro ponudbo palic – med seboj se razlikujejo po masi in sestavi, kakovosti ročaja ter po velikosti in kakovosti krpljic in špic. Najlažje, pa tudi najdražje, so karbonske palice, ki so obenem najbolj toge, odzivne in temperaturno stabilnejše od preostalih.

Mazanje smuči

Tako smuči za klasično kot smuči za prosto tehniko je treba skrbno »negovati«. Za to potrebujemo ustrezne pripomočke za pripravo smuči (parafinski vosek, strgalo za drsno ploskev ter utor, krtačo, likalnik in ustrezno držalo za smuči – mizo za vpetje smuči), precej enostavnejše pa je, da smučke v nego zaupamo tekaškim serviserjem, ki jih najdemo v domala v vsaki tekaški šoli. Oboje smuči moramo redno impregnirati z voski za drsenje, s čimer poskrbimo za to, da drsne ploskve ne bodo izsušene in bodo hitrejše. Oprijemalne maže (voske in klistre) uporabljamo zgolj za smuči za klasično tehniko teka. Da se jim izognemo, je priporočljivo izbrati posebne – narebrene smuči za klasično tehniko ali še bolj modne smuči s posebno tehnologijo nanogrip, ki onemogoča zdrse nazaj. Tovrstnih smuči ni treba mazati s snovjo za oprijem s snegom.

Tekaška garderoba

Oblačila morajo biti lahka, topla in zračna. Ne pozabite na »čebulno oblačenje«, to se pravi več tanjših kosov oblačil namesto enega debelejšega. Med njimi vas bo grel tudi zrak, po potrebi pa boste odvečne kose lahko slekli ali oblekli. Najbolje se boste počutili v funkcionalnem športnem perilu, izdelanem iz posebnih materialov, ki omogočajo odvajanje potu in hitro sušenje ter zapirajo vdor mrzlega zraka, v jakni, hlačah, toplih, a ne preveč debelih rokavicah, z ojačanim delom med palcem in kazalcem. Ne pozabite na kapo ali trak ter kakovostna sončna očala – z visokim UV-filtrom, premazana z zaščitnim slojem proti rosenju in s primernimi stekli za različne vremenske razmere.

Še dobrodošel nasvet: preden boste tekaški začetniki začeli razmišljati o nakupu tekaške opreme, se posvetite učenju teka v obeh tehnikah. Šele tako boste namreč ugotovili, katera tehnika teka vam bolj ustreza in v kateri boste bolj uživali.