Drugi odmevni dogodek je bila aktivnost okoli Venezuele oziroma duel Maduro vs. Guaido. Bilo je napenjanje mišic naše politike, zagovornikov za in proti, odkrivanje nekih novih terminov, kot je »prepoznavanje«, in ugotavljanje, ali se bomo zamerili temu ali onemu. Resnica pa je, da so v ozadju zgolj in samo interesi posameznih držav. In dalje, kako to, da se ne mi, ne EU, ne preostali svet nismo aktivirali ob dogajanju pri zadnjih rednih volitvah v Venezueli in dokazanih kršitvah? Priznavali pa smo predsednika Madura in z Venezuelo sodelovali, v takšni ali drugačni obliki. In ne nazadnje, naša odločitev na samo dogajanje v Venezueli nima nobenega učinka: se ne bi bilo potem bolje vprašati, zakaj je bilo sploh treba sprejeti kakršno koli odločitev?

Tretji, odmevni dogodek pa je bila kraja sendviča, ki jo je storil Darijo Krajčič, poslanec Liste Marjana Šarca. Ta dogodek, se mi zdi, ima za naše notranjepolitično dogajanje veliko vrednost. Tako kot so sedanji predsednik, njegova stranka in vlada postavili standarde primernega vedenja, odgovornosti in še česa, v novejši zgodovini Slovenije še nismo doživeli. Če se bodo takšni standardi prijeli in postali del vsakdana in pričakovanega vedenja političnih ter drugih javnih delavcev in tudi širše, potem smo res na dobri poti. Spominjamo se, kako so nam bili vedno za zgled primeri v tujini, ko so recimo ministri odstopali zaradi dogodkov, na katere niso mogli vplivati, a so se zgodili in bili storjeni v njihovem resorju. Ne bom jih našteval, ker jih je veliko in so nam znani.

Kaj pa je en sendvič proti TEŠ 6 ali drugemu tiru pa orožarska afera, korupcija vsevprek? Malo in zelo veliko hkrati. Najmanj, kar lahko pričakujemo, je, da se v času delovanja te vlade verjetno ne bo moglo zgoditi nič več neprimernega, kar bi bilo večje ali hujše od kraje sendviča, in da ne bi prišlo do odstopa. Takojšnjega, podanega s strani samega storilca ali storilcev, in cincanje stranke ter iskanje opravičil in obrazložitev sploh ne bi bili potrebni.

No, ali nima torej kraja sendviča v tem času največjega vpliva na konkretno dogajanje v notranjepolitičnem dogajanju, z velikim vplivom na jutri?

Slavko Cimprič, Bovec