Najboljši slovenski veleslalomist Žan Kranjec je dosegel svoj daleč največji uspeh na svetovnih prvenstvih v alpskem smučanju. Na veleslalomu, svoji paradni disciplini, je v Areju zasedel peto mesto, kar je ob lanskem četrtem mestu na olimpijskih igrah v Pjongčangu njegova najboljša uvrstitev na velikih tekmovanjih. Vodičan je svoj nastop ocenil z dvignjeno glavo, se zavedal, da bi lahko imel na kakšnem odseku drugačen pristop, da je zaradi manjših napak pustil kakšno desetinko na progi, a da je bila danes najboljša veleslalomska trojica, Marcel Hirscher, Henrik Kristoffersen in Alexis Pinturault, podobno kot lani v Južni Koreji preprosto boljša.

»Oba veleslaloma sta bila zelo hitra. Prostora za napake ni bilo. Zadovoljen sem s svojim smučanjem. Nisem sicer osvojil kolajne, a sem ponosen na prikazano. Če bi se mi vse izšlo, bi bil morda lahko na zmagovalnem odru. Pa še to morda,« je priznal Žan Kranjec, ki ga v nadaljevanju sezone čakajo še trije pomembni nastopi. Vsaj en veleslalom v Kranjski Gori ter finale svetovnega pokala v Andori.

Prvi poraženec Hirscher zadovoljen

Po številnih bolečih porazih zadnjih let je danes enega svojih najlepših trenutkov v karieri doživel »kralj Henrik«, kot najboljšega norveškega smučarja v tehničnih disciplinah Henrika Kristoffersena kličejo rojaki. Norvežan je svoje delo v spomladanskih razmerah opravil odlično ter po Žanu Kranjcu v Saalbach-Hinterglemmu prvi v tej sezoni vzel skalp Marcela Hirscherja. Avstrijec je tekmoval bolan, z obolelim grlom, vročino in vnetim ušesom, kar ni bila težava Kristoffersena. Osvojil je svojo prvo kolajno na svetovnih prvenstvih, zablestel pa je ob pravem trenutku, saj v tej sezoni še ni dosegel niti ene zmage svetovnega pokala. Bronasto kolajno je osvojil Francoz Alexis Pinturault, vodilni po prvi progi. Kranjca, ki si je delil peto mesto z Avstrijcem Marcom Schwarzem, je za dvanajst stotink prehitel še Švicar Loic Meillard. Najboljši veleslalom sezone je uspel Štefanu Hadalinu, ki je dobro formo potrdil z 22. mestom.

»Res se mi je izšlo ob pravem času. Ali sem premagal Hirscherja zato, ker je nastopil bolan, ali ne, ne vem. Vem pa, da sem svoje delo opravil zelo dobro in da sem prvič v karieri postal svetovni prvak,« je bil ponosen Henrik Kristoffersen. »Biti drugi pomeni biti prvi poraženec. To sem jaz. A sem s tem nazivom zadovoljen. Po vsem tem, kar sem prestal v zadnjih dneh, sem lahko zadovoljen, da sem sploh stal na startu,« je vidno izmučen povedal Marcel Hirscher. Nekdanji ameriški alpski smučar Bode Miller je ocenil, da je Hirscher zapravil zmago na prvi progi, na kateri je premalo tvegal in v primerjavi s Pinturaultom in Kristoffersenom ubral premalo direktno linijo. »Henrikovo smučanje je bilo polno napak. Občutek, ko zmagaš na takšni tekmi, je poseben. Prepričan sem, da bo tudi na slalomu osvojil kolajno,« dodaja Bode Miller.

Boj za prvo ime prvenstva

Ta hip najboljši alpski smučarki na svetu Mikaela Shiffrin in Petra Vlhova bosta imeli jutri na zadnji ženski preizkušnji svetovnega prvenstva vrhunec medsebojnih dvobojev v sezoni. V tej sezoni sta dobili vse slalomske preizkušnje, precej uspešnejša pa je Mikaela Shiffrin, ki je dobila tudi generalko v Mariboru. Če bo katera od njiju osvojila naslov svetovne slalomske prvakinje, bo postala najuspešnejša alpska smučarka 45. svetovnega prvenstva. Petra Vlhova je v Areju postala svetovna veleslalomska prvakinja in podprvakinja v alpski kombinaciji, Mikaela Shiffrin pa je svetovna prvakinja v superveleslalomu in tretja v veleslalomu. Američanka bi v primeru današnje zmage dobila četrti zaporedni slalom na svetovnih prvenstvih.

Naziv prve favoritinje pripada Američanki, druge Slovakinji, v najožji krog kandidatk za najvišja mesta pa sodita še Wendy Holdener in Frida Hansdotter. Švicarka je v Areju z zmago v alpski kombinaciji dokazala, da ji ustreza skandinavski sneg. Na njem se dobro počuti tudi Švedinja, ki proge v Areju pozna kot lastni žep. Poleg tega je Frida Hansdotter lani v Pjongčangu postala olimpijska slalomska prvakinja, zato dobro ve, kako napasti na najpomembnejši tekmi. Od slovenske ženske reprezentance ne gre pričakovati čudežev, saj se na slalomih v tej sezoni še nobena tekmovalka ni uvrstila med najboljšo deseterico. Najbližje je bila Meta Hrovat z enajstim mestom v Mariboru.

Hadalin znova na sceni

Na zadnji preizkušnji v Areju bo imela slovenska reprezentanca lepo priložnost za nov vrhunski rezultat. Štefan Hadalin je v alpski kombinaciji dosegel najhitrejši slalomski čas, ki ga je popeljal do največja uspeha kariere. S popotnico naslova svetovnega podprvaka bo lahko tekmoval neobremenjen. Da se Vrhničan dobro znajde na velikih tekmovanjih, je dokazal predlani v St. Moritzu, kjer je z najboljšim časom druge proge napredoval na deseto mesto. Čeprav je Hadalin v Schladmingu, zadnjem slalomu pred SP, odstopil, je na avstrijskem Štajerskem pokazal, da je v odlični formi. Tudi Žan Kranjec se na krajših slalomskih smučeh znajde vse bolje in se na svetovni lestvici približuje najboljši trideseterici. »Po eni strani mi je žal, da si na slalomu nisem izboljšal izhodišča pred svetovnim prvenstvom, po drugi strani pa moram biti zadovoljen s prikazanim napredkom. Naslednje leto se bodo spremenila pravila FIS, z njimi pa bom imel tudi na slalomskih tekmah boljšo startno številko,« pravi Kranjec.

Prvi favorit za osvojitev novega naslova svetovnega prvaka bo Marcel Hirscher. Po videnem v tej sezoni ima lahko visoke apetite Francoz Clement Noel, zmagovalec Wengna in Kitzbühla. Norvežan Henrik Kristoffersen tekmuje blizu doma, zato bo še posebej motiviran. Izjemen pečat je na ekipni preizkušnji pustil Švicar Ramon Zenhäusern, saj je bil najzaslužnejši za osvojitev švicarske zlate kolajne. Nevaren bo tudi Alexis Pinturault, ki je bil na zadnjih dveh slalomih v Kitzbühelu in Schladmingu tretji in drugi, v Areju pa je postal svetovni prvak v alpski kombinaciji ter bil danes tretji na veleslalomu.