Svetovna veleslalomska prvakinja v alpskem smučanju je postala Petra Vlhova. Slovakinja nadgrajuje mejnike svoje države. Predlani je Slovaška predvsem po zaslugi Petre Vlhove in Veronike Velez Zuzulove z ekipnim srebrom osvojila prvo kolajno na velikih tekmovanjih. V Areju je Petra Vlhova v alpski kombinaciji postala svetovna podprvakinja ter osvojila prvo posamično slovaško kolajno. Danes je šla še korak naprej in v težkih razmerah osvojila prvo slovaško zlato kolajno na velikih tekmovanjih.

Pot do uspeha kariere Petre Vlhove je bila navdušujoča. Na prvi progi, ki jo je postavil njen trener Livio Magoni, je v primerjavi s tekmicami naredila dve večji napaki, a vseeno zaostala le za Viktorio Rebensburg. Tudi na drugi progi je hitra Slovakinja izgubila ravnotežje na ravnini, a kljub temu najprej v cilju ugnala veliko tekmico Mikaelo Shiffrin, dobro minuto pozneje pa je za njo zaostala še Nemka, ki ji Stöcklijeve smuči pripravlja Andrea Vianello. Italijana Magoni in Vianello imata skupno zgodbo s Tino Maze, kar dokazuje, da je Črnjanka v času svojih največjih uspehov sodelovala s trenerskimi in serviserskimi velemojstri.

»Alpsko smučanje je res neverjetno. Na prvi progi sem naredila dve večji napaki, na drugi pa sem imela slab občutek. Pa vseeno zmagala. Neverjetno. Očitno sem res v odlični formi,« se je čudila Petra Vlhova. »Prihajam iz majhne države, imam majhno ekipo. Z njo se želim veseliti, v soboto pa znova napasti na slalomu,« pravi Vlhova. V primeru, da bi postala še slalomska prvakinja, bi Vlhova nepričakovano postala prva zvezdnica 45. svetovnega prvenstva in bi ponovila uspeh Marcela Hirscherja izpred dveh let, ko je bil podprvak v alpski kombinaciji ter slalomski in veleslalomski prvak.

Shiffrinova premalo agresivna

Zaradi močnega vetra so bili organizatorji vnovič primorani start prestaviti nižje. Tako na prvi kot drugi progi je pihal močan veter, v težkih razmerah pa se ni najbolje znašla prva favoritinja Mikaela Shiffrin. »Na prvi progi sem bila premalo agresivna. Zanašala sem se na občutek, kar je bilo premalo. Druga proga mi je uspela precej bolje, a sem storila napako,« je priznala Američanka, aktualna olimpijska veleslalomska prvakinja. »Na superveleslalomu sem za las zgrešila kolajno, tokrat mi je uspelo. Vem, imela sem priložnost za zlato odličje, a moram biti zadovoljna. Razmere so bile res težke,« je ocenila srebrna Viktoria Rebensburg, olimpijska veleslalomska prvakinja izpred devetih let, ki je kot mladoletnica na SP v Areju tekmovala že pred dvanajstimi leti.

Slovenski izkupiček je bil skromnejši od pričakovanj. Najboljša veleslalomistka Meta Hrovat je ob debiju na svetovnem članskem prvenstvu doživela učni minuti na dobrih 120 sekund dolgi preizkušnji. Že na prvi progi s 13. časom ni bila zadovoljna s smučanjem, na drugi pa je nazadovala na 22. mesto. »Tekma, ki jo bom skušala čim prej pozabiti. Moj položaj na takšnem snegu, kot je bil v Areju, ni bil pravi. Upam, da mi bo izkušnja koristila pri nadaljevanju športne poti,« je povedala 20-letna Meta Hrovat. Ana Bucik je bila 31., Neja Dvornik pa 34.

Jutri nov slovenski vrhunec

Svetovno prvenstvo v alpskem smučanju se bo jutri nadaljevalo z moškim veleslalomom. Žan Kranjec je bil pred prvenstvom ob Ilki Štuhec glavni slovenski favorit za vrhunsko uvrstitev. Mariborčanka je svoje delo na smuku opravila z odliko, saj je osvojila drugi naslov svetovne prvakinje, na Švedskem pa je v kombinaciji z naslovom svetovnega podprvaka navdušil Štefan Hadalin. Kranjec, zmagovalec veleslaloma v Saalbach-Hinterglemmu, ima priložnost, da po lanskem četrtem mestu na olimpijskih igrah v Pjongčangu naredi korak naprej ter Sloveniji pribori tretjo kolajno v Areju.

»Z namenom, da bi se čim bolje pripravil na razmere v Areju, sem na prizorišče pripotoval šest dni pred veleslalomsko preizkušnjo. Skandinavski sneg je drugačen od alpskega, je bolj agresiven. Vprašanje pa je, koliko vode bodo dodali organizatorji. Lani sem se na finalu svetovnega pokala dobro znašel,« pravi Žan Kranjec, ki je lanskega marca na veleslalomu zasedel peto mesto. »Cilj vsakega športnika na velikem tekmovanju je kolajna. Z njo se ne smem obremenjevati, osredotočiti se moram na svoje smučanje. Konkurenca je močna, kolajne pa so le tri,« odgovarja Kranjec.

Avstrija v pričakovanju Hirscherja

Avstrijsko alpsko smučanje je pred začetkom tehničnih disciplin v Areju po zaslugi Vincenta Kriechmayrja sicer osvojilo dve kolajni v moški konkurenci ter srebrno v ekipni. A barve niso takšne, kot si vselej obetajo na smukih. V kraljevih disciplinah jih zanimajo zlata odličja, ki so v zadnjih letih večinoma rezervirana za Norveško v moški konkurenci in Slovenijo v ženski. Toda Avstrijci imajo vselej sladke skrbi, saj ob koncu pride na sceno najboljši alpski smučar na svetu Marcel Hirscher. Salzburžan svoje države še nikoli ni pustil na cedilu, saj je na zadnjih treh svetovnih prvenstvih v Schladmingu, Beaver Creeku in St. Moritzu vselej osvojil zlato kolajno ter poskrbel, da je bilo ob koncu prvenstva v najuspešnejši alpski smučarski državi vse v najlepšem redu.

Hirscher je imel v zadnjem času zdravstvene težave. Koliko energije so mu vzele, bo pokazala današnja tekma, na kateri bo prvi favorit. Poleg Avstrijca sta v tej sezoni na veleslalomih največ pokazala Norvežan Henrik Kristoffersen in Francoz Alexis Pinturault, ki je v Areju že osvojil zlato kolajno v alpski kombinaciji. Omenjena trojica je v Pjongčangu premagala Žana Kranjca, ki bo imel glede na rezultate v tej sezoni največje tekmece v Švicarju Loicu Meillardu, Švedu Mattsu Ollsnu ter celi francoski reprezentanci.