V projektu Isonzo-Soča, ki se začenja v teh dneh, v celoti pa bo predvidoma končan do leta 2021, sodeluje tudi Občina Šempeter-Vrtojba, zato se je današnjemu simbolnemu dejanju pridružil tudi njen župan Milan Turk.

Pet milijonov evrov vreden projekt predvideva izgradnjo mreže kolesarskih in sprehajalnih poti na obmejnem območju teh treh občin, ki projekt vodijo skupaj z Evropskim združenjem za teritorialno sodelovanje (EZTS) GO. »Danes režemo ograjo na meji zato, da v življenje pospremimo konkreten projekt, projekt, ki nas združuje na področju infrastrukture. (...) Eno je, če neprestano govoriš, da je potrebno sodelovanje, da je potrebna skupna rast, drugo pa, da za skupno mizo spraviš strokovne sodelavce na občinah in ti začnejo razmišljati o skupnem prostorskem načrtu,« je ob današnjem dogodku dejal goriški župan Ziberna.

Tudi novogoriški župan Miklavič je prepričan, da iz dobe velikih besed, želja in pozivov prehajajo v dobo konkretnih projektov. Kot je dodal, izzivi ostajajo na področju urbanizma, in sicer, kako skupaj organizirati prostor med mesti, med tremi občinami ob državni meji.

Projekt Isonzo-Soča se deli na štiri sklope. Prvi se bo začel še ta mesec, predvideva pa infrastrukturno ureditev v rekreacijskem parku v Vrtojbi. V drugem sklopu je predvidena izgradnja brvi čez Sočo pri Solkanu in ureditev povezovalne kolesarske steze do kolesarske poti, ki vodi do Plav. Tretji sklop zajema izgradnjo kolesarske in pešpoti ob meji, ki bo povezovala Solkan s Trgom Evrope ter se nadaljevala mimo Rafuta do Vrtojbe. V okviru četrtega sklopa bodo zgradili kolesarske in pešpoti ob Soči na italijanski strani od ulice Degli Scogli do Pevmskega parka in Stražišča ter po prečni osi od Pevmskega parka do Škabrijelske ulice.

Cilj projekta Isonzo-Soča je ovrednotiti naravno in kulturno dediščino somestja, okrepiti področje turizma na tem območju, spodbujati trajnostno mobilnost ter zagotoviti lažjo in boljšo dostopnost znotraj skupnega čezmejnega prostora.