Parlament zavrača opozorila manjšinske konservativne vlade glede nezakonitih migracij in je v torek in danes potrdil zakonodajo, ki odpira vrata okoli 1000 beguncem, pridržanim v obstoječih namestitvenih centrih na Nauruju in v Papui Novi Gvineji. V skladu z zakonodajo se bodo namreč zdravniki lahko odločili za premestitev beguncev na zdravljenje v Avstralijo.

Vlada je s sprejetjem zakonodaje v parlamentu, ki ni sledil njenim predlogom, doživela zgodovinski poraz. Morrison je opoziciji očital, da poskuša »oslabiti in ogroziti naše meje«. Kot je napovedal, bo vlada »100-odstotno« upoštevala vrsto priporočil varnostnih služb glede dodatnih ukrepov za preprečevanje prihoda migrantov in prosilcev za azil po morju. Morrison ni želel natančneje pojasniti, kakšni bodo ti ukrepi, napovedal je le ponovno odprtje centra na Božičnem otoku, odročnem avstralskem ozemlju približno 2300 kilometrov severozahodno od Pertha, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »Če (migranti) ne bodo prišli, bo to zaradi dela in odločitev, ki jih sprejemamo zdaj, ter ukrepov, ki jih uvajamo,« je dejal Morrison. »Če bodo prišli, se lahko zahvalite laburistični strani in (opozicijskemu voditelju) Billu Shortenu,« je dodal.

Oblasti na Božičnem otoku so ponovno odprtje namestitvenega centra postavile pod vprašaj, saj da so tamkajšnje zdravstvene zmogljivosti omejene. Paciente morajo namreč pogosto prevažati na celino, ker v majhni bolnišnici na otoku ne morejo obravnavati zapletenih primerov. »Enostavno tukaj nimamo zmogljivosti, da bi obravnavali ljudi, ki bodo prišli sem iz zdravstvenih razlogov,« je za nacionalno televizijo ABC povedal predstavnik tamkajšnjih oblasti David Price. Dodal je, da nimajo specialistov, ki bi se lahko ukvarjali bolniki z resnimi duševnimi težavami.

Price je še povedal, da se vlada v Canberri o ponovnem odprtju namestitvenega centra ni posvetovala z njimi, še poroča AFP.