Sarajevčani si lahko po več kot tednu dni življenja v strahu končno oddahnejo. V strelskem obračunu s pripadniki posebne enote je namreč danes padel Edin Gačić, ki naj bi v zadnjih osmih dneh ubil kar dve osebi, pred leti pa že svojo mamo in nekdanjega soborca. Strelski spopad med najbolj iskanim balkanskim ubežnikom in sarajevskimi specialci se je odvil v kraju Kiseljak, od Sarajeva oddaljenem okoli 16 kilometrov. Gačić je, ko so ga obkrožili, nanje streljal prvi, lokalni mediji poročajo o »rafalu«, na katerega so policisti odgovorili brez milosti. Gačić je bil na mestu mrtev, eden od policistov pa ranjen. Ker ga je en naboj zgolj oplazil, poškodba ni resna. Po neuradnih informacijah bošnjaških medijev so pri Gačiću našli službeno orožje policista Mahira Begića, ki ga je morilec domnevno ubil v soboto.

V obsežni iskalni akciji je danes sodelovalo več kot tisoč policistov, ki so sarajevskim priskočili na pomoč tudi z drugih območij BiH. Vlada kantona Sarajevo je za informacijo, ki bi vodila do njegovega prijetja, razpisala celo nagrado v višini 50.000 konvertibilnih mark, kar je nekaj več kot 25.000 evrov. Ali je do končnega obračuna in posledično smrti 42-letnega večkratnega morilca privedla ravno informacija kakšnega civilista, še ni znano. Policija in oblasti so opozarjale, da je Gačić oborožen in nevaren, lahko bi znova ubijal. »Mobitel je pustil na kraju, kjer je ubil prvo žrtev. Očitno se zaveda, da bi ga lahko našli s pomočjo signala. Gre za asocialno osebo, psihopata in shizofrenika, ki pa zelo dobro ve, kaj počne. V tem uživa, kar se vidi po načinu, na katerega ubija,« je za portal Klix  še pred njegovo smrtjo komentiral vir blizu preiskavi.

Strah in trepet za prebivalce

Prebivalci območij, kjer bi se Gačić lahko skrival pred policijo, so si danes lahko oddahnili. Otrok niso upali poslati v šolo, tudi sami so se po večini raje zadrževali doma. Da bi se vrnil domov, so se bali tudi v Banjaluki, kjer je ubežnik nekoč živel. »Bil je normalen mladenič, ni povzročal težav. Po začetku vojne pa ga dolgo nisem videla,« je za portal Srpskainfo povedala njegova daljna sorodnica. Med vojno v BiH naj bi bil namreč pripadnik odreda El mudžahid, ki so po navedbah srbske tiskovne agencije Tanjug zakrivili zločine nad ujetimi srbskimi in hrvaškimi vojaki in civilisti.

Avgusta leta 1998, ko naj bi ubil ravno nekdanjega soborca, je storil svoj prvi zločin, za katerega je bil obsojen na 14 let zapora. Avgusta 2002 pa je med prostim izhodom ob koncu tedna z dvema streloma iz pištole ubil mamo, s čimer si je prislužil enotno kazen 20 let zapora. Na prostost je prišel leta 2017. Po navedbah neke sorodnice mu je sestra plačala okoli 5000 evrov, da se je odselil. Takrat so si vsi oddahnili, a se je panika v njihovo življenje vrnila ob spremljanju lova nanj. »Tako kot v Sarajevu smo se tudi mi zaklepali v hiše, na ulicah ni bilo žive duše,« je opisala zadnjih nekaj dni, ki so jih preživeli v strahu.