Obsežna iskalna akcija v BiH tudi to noč ni prinesla želenih rezultatov, večkratni morilec Edin Gačić, osumljen tudi uboja policista, je še vedno na begu. Lovijo ga vsi razpoložljivi policisti z območja, na pomoč pa jih je prišlo še kakšnih 130 iz okolice. Po poročanju časnika Dnevni avaz jih je na terenu danes kakšnih tisoč. Vlada kantona Sarajevo je včeraj razpisala nagrado v višini 50 tisoč konvertibilnih mark (25,5 tisoč evrov) za informacijo, ki bi vodila do njegovega prijetja. Policija prebivalce opozarja, da je 42-letni osumljenec oborožen in nevaren, zato naj v morebitnem soočenju nikar ne bodo (preveč) pogumni. Gačić ima zgodovino duševnih bolezni, obenem pa je radikaliziran islamist. Oblasti je zato strah, da bi lahko znova ubijal. »Mobitel je pustil na kraju, kjer je ubil prvo žrtev. Očitno se zaveda, da bi ga lahko našli s pomočjo signala. Gre za asocialno osebo, psihopata in shizofrenika, ki pa zelo dobro ve, kaj počne. V tem uživa, kar se vidi po načinu, na katerega ubija,« je za portal Klix komentiral vir blizu preiskavi.

»To je nor človek«

»To je nor človek in je na prostosti,« je po nedeljski izredni seji Gačića označil predsednik vlade kantona Sarajevo Edin Forto. A čeprav trenutno nihče ne ve, kje je ubežnik, so ga na širšem območju Sarajeva v zadnjih dneh »videli« neštetokrat in o tem poročali policiji, a so se doslej vsa poročila izkazala za lažni alarm. Gačić je v ponedeljek v kraju Podorašac v bližini Konjic (kraj je najbolj znan po Titovem jedrskem bunkerju) najprej ubil Sauda Sultanića, v soboto pa v bližini Tarčina s štirimi streli hladnokrvno pospravil še policista Mahirja Begića. »Naredili bomo vse, da ga najdemo,« je panično javnost skušal pomiriti notranji minister kantona Sarajevo Admir Katica.

Ubil nekdanjega soborca iz odreda El mudžahid

Obsežna iskalna akcija, pri kateri si oblasti pomagajo tudi s helikopterjem in brezpilotnimi letalniki, doslej še ni obrodila sadov, je pa med prebivalci sprožila paniko in strah. Zaklepajo se v hiše, starši pa nekaterih otrok te dni sploh ne pustijo v šolo. Forto je potrdil, da so v Sarajevu posebno pozornost pri varnostnih ukrepih namenili zaščiti šol in vrtcev, a ni dodatno pojasnil, zakaj so prav ta poslopja pod posebno zaščito. Lokalni policiji so na pomoč priskočili kolegi z drugih območij, s skupnimi močmi pa zdaj preiskujejo zapuščene stavbe, vlake na progi Sarajevo in Mostar ter dele gozdov na 30 kilometrov dolgi poti med Tarčinom in Sarajevom. »Najhuje je ponoči, saj se zavedamo, da lahko v vsakem trenutku skoči iz grmovja in začne streljati na nas,« so za lokalne medije iskalno akcijo opisali policisti s terena.

Za izredno nevarnega je Gačića v evidencah označilo tudi notranje ministrstvo Republike Srbske. Prvi zločin naj bi storil avgusta 1998, ko je ubil nekdanjega soborca iz odreda El mudžahid, pripadnik katerega je bil med vojno v BiH. Njegovi člani naj bi po navedbah srbske tiskovne agencije Tanjug zakrivili zločine nad ujetimi srbskimi in hrvaškimi vojaki in civilisti. Leta 1999 je bil obsojen na 14 let zapora, avgusta 2002 pa je med prostim izhodom ob koncu tedna v Zenici z dvema streloma iz pištole ubil svojo mamo. Po tem zločinu je bil obsojen na enotno kazen 20 let zapora, ki jo je prestajal v Zenici in Bihaću. Na prostost je znova prišel leta 2017.

Deset dni z jabolkom in kozarcem vode

Iz odpustnega pisma, ki so ga pridobili in objavili bošnjaški mediji, je razvidno, da ima Gačić tudi duševne težave. Imel naj bi motnje osebnosti, psihiater je postavil diagnozo paranoidne shizofrenije, pripisal pa, da gre »za izrazito bojevitega in uporniškega verskega fanatika«, ki brez kompromisa zagovarja in uresničuje svoje (tudi nerealne) ideje. Za kakšnega človeka gre, kažejo še izjave enega od njegovih znancev, ki je Gačića opisal kot nevarnega in brutalnega človeka z mračnim umom: »Nekoč sem ga našel stati zraven mrtvega psa z razbito glavo. Ko sem ga vprašal, kaj je storil, mi je hladnokrvno odgovoril, da je lajal in ga je, ker je mislil, da je bolan, kar ubil.« Za časopis Dnevni avaz je spregovoril tudi Gačićev nekdanji sojetnik. »Iz celice ni hodil, živel je v svojem svetu. Pogosto se je hvalil, da je ubil mamo, in to zato, ker je želela umakniti garancijo, ki mu jo je dala, da lahko konec tedna preživi na prostosti,« je opisal trenutno najbolj izpostavljenega balkanskega zločinca na begu.

»Ničesar doslej ni storil brez natančnega načrta,« je razkril in nadaljeval, da je Gačić svoj organizem natreniral do te mere, da lahko deset dni preživi zgolj z jabolkom in kozarcem vode. Sposobnost preživetja v divjini brez možnosti zadovoljevanja osnovnih človeških potreb mu bo na begu prišla še kako prav.