Mehiški narkokralj Joaquin Guzman - El Chapo je bil danes po enajstih tednih sojenja na zveznem sodišču v newyorškem Brooklynu spoznan za krivega po vseh desetih točkah obtožnice. Na maratonskem sojenju se je pred sodiščem zglasilo kar 56 prič, proti nekdanjemu šefu se je – za nižje kazni – obrnilo kar nekaj njegovih bivših podrejenih, vključujoč enega »polkovnika«. Ravno oni so postregli z največ dokazi, ki so El Chapa pokopali.

Tožilstvo je 61-letnemu Guzmanu očitalo vodenje mehiškega kartela Sinaloa, ki velja za enega najbolj zloglasnih na svetu, obenem pa je po navedbah ameriških tožilcev največji dobavitelj kokaina, heroina, marihuane in metamfetaminov v ZDA. Najetim morilcem naj bi odredil na stotine umorov, napadov, ugrabitev in mučenj, tarče so bile povečini njegovi tekmeci. Dolga leta izmuzljivega Guzmana so aretirali januarja 2016, potem ko mu je pet mesecev prej uspelo pobegniti skozi izkopani rov pod najbolj varovanim mehiškim zaporom.

Tekmeca živega zakopal

V več kot 200 urah pričevanj na enajst tednov trajajočem sojenju je dvanajst porotnikov poslušalo šokantne zgodbe: o posilstvih 13-letnih deklet, ki jih je narkokralj pred tem zadrogiral, domnevni 100 milijonov dolarjev težki podkupnini nekdanjemu mehiškemu predsedniku, okrutnih umorih, med katerimi izstopa smrt rivala, ki naj bi ga pretepel, zažgal, ustrelil, nato pa še živega zakopal. Brata vodje drugega kartela naj bi dal ubiti, ker mu ob srečanju ni segel v roko, svojega bratranca pa, ker je lagal o tem, da je zapustil mesto.

Med Mehičani si je status enega najbolj zloglasnih zločincev prislužil s spretnim izmikanjem prijetju in skoraj filmskimi pobegi iz zapora, v lokalni skupnosti pa ga imajo nekateri celo za junaka. Kratki – tak vzdevek se ga je prijel zaradi nizke rasti (168 centimetrov) – je nekoč veljal za enega najbogatejših ljudi na svetu; revija Forbes pa ga je leta 2009 uvrstila na 701. mesto seznama najbogatejših Zemljanov. Takrat naj bi bil težek milijardo dolarjev. tak, agencije