V poročilu Platforme za zaščito novinarjev, ki je partnerska organizacija SE, so med drugim opozorili, da še vedno več primerov umorov novinarjev ni bilo rešenih in da odgovorni še niso bili kaznovani. Novinarji so prav tako še vedno žrtve neutemeljenih aretacij, v veljavo pa stopa vedno več zakonov, ki omejujejo medijsko svobodo.

Partnerska organizacija je danes predstavila poročilo generalnemu sekretarju SE Thorbjornu Jaglandu, ki se je strinjal, da je treba obrniti trend glede vedno slabše medijske svobode ter bolje zaščititi novinarje. »Svoboda izražanja je ključnega pomena za realizacijo vseh drugih človekovih pravic in si zasluži največjo pozornost naših držav članic. Poročilo lahko služi kot osnova za dialog z državami članicami glede načinov, kako se lahko izboljša svobodo medijev,« je dejal Jagland.

V poročilu Grožnja demokraciji: Grožnje in napadi na medijsko svobodo v Evropi so ocenili razmere na področju svobode medijev na podlagi 140 resnih lani zabeleženih primerov kršenja te svoboščine.