Janković je županjam predstavil svojo izkušnjo in se z njimi pogovoril o principih in izzivih uspešnega vodenja občin. Kot je po srečanju dejala generalna sekretarka Skupnosti občin Slovenije Jasmina Vidmar, je ljubljanski župan v svoji predstavitvi med drugim poudaril, da so prebivalci tisti, s katerimi župani in županje gradijo občino. »Na preprost način nam je povedal, kako voditi tako veliko mesto, kako si postavljati cilje in kako jih zasledovati,« je dodala županja občine Hrpelje-Kozina Saša Likavec Svetelšek.

Kot je pojasnila županja občine Solčava Katarina Prelesnik, so na srečanju ugotovile, da se s podobnimi težavami srečujejo v vseh občinah, naj bodo velike ali majhne. »Povsod je isto delo, povsod so iste odgovornosti, povsod je treba narediti vizijo, si zastaviti cilje in te tudi poskusiti doseči,« je dejala županja ene izmed manjših občin v Sloveniji po številu prebivalcev Prelesnikova. Dodala je, da so županje danes veliko govorile o šolstvu. Po njenih besedah vlada potrjuje spremembo plačnih razredov, lokalna skupnost pa je tista, ki mora to reševati.

Naslednjič se bodo srečali marca

Današnjega srečanja se je udeležilo 13 od skupno 22 županj z različnih koncev Slovenije, med drugim tudi županja Lukovice Olga Vrankar in županja Kungote Tamara Šnofl, ki sta bili na nedavnih lokalnih volitvah izvoljeni prvič. Na takšnih druženjih - v prejšnjem mandatu se jih je po besedah Vidmarjeve zvrstilo 16 - županje spoznavajo in izmenjujejo izkušnje iz lokalne politike, ki jim lahko pomagajo pri delu. »Srečanja so pomembna, saj županje druga drugi nudijo podporo,« je poudarila Vidmarjeva. Srečanja Kluba županj se vedno udeležijo tudi gostje, ki lahko županjam dajo novo znanje. Novinarka, voditeljica, svetovalka za tradicionalne, nove medije in družbena omrežja ter soustanoviteljica Metine liste Nataša Briški je danes z županjami spregovorila o tkanju povezav in mrež, komuniciranju z javnostmi in pojavljanju v medijih.

V Skupnosti občin Slovenije, kjer so Klub županj ustanovili leta 2014, so prepričani, da tudi podpora druga drugi županjam daje spodbudo za vnovično kandidaturo. Uspešnost žensk v politiki na različnih ravneh odločanja, še posebej županj, pa da vpliva tudi na pripravljenost in zaupanje volivk in volivcev v ženske kandidatke. Naslednje srečanje županj bo 8. marca v Ljutomeru.