Pravdni postopek, ki ga je lovec Drago Žakelj sprožil zoper svojo lovsko družino iz Žirov, se je končal s poravnavo. Kot nam je povedal Žakljev zastopnik Aljoša Drobnič, je lovec namesto zahtevane pravice po dodatnem odstrelu srnjaka dobil 250 evrov odškodnine, kolikor znaša po ceniku Lovske zveze Slovenije vrednost običajnega srnjaka.

Kot smo poročali, se je pravdni postopek začel lani na škofjeloškem okrajnem sodišču. V Lovski družini Žiri so po pripovedovanju starešine Dareta Hudolina pred poldrugim desetletjem uvedli dežurstvo v klubskih prostorih med sezono lova – enkrat na leto vsak član pride na vrsto za dežurstvo, sicer izgubi pravico do odstrela srnjaka naslednje leto. Toda lovec Drago Žakelj je leta 2016 na dežurstvo pozabil. Iz vabila na naslednji redni letni občni zbor v letu pozneje je razbral, da nima pravice do odstrela srnjaka. V postopkih je Lovska družina Žiri naredila kar nekaj napak, je bil prepričan Žakelj. Med drugim se je, kot je opisal, zataknilo pri pritožbi – upravni odbor je njegovo pritožbo na odvzem pravice do odstrela zavrnil, na drugo stopnjo, torej na občni zbor, pa se sploh ni mogel pritožiti.

»Vsaka stran je morala nekoliko popustiti, poravnava pa je lahko začetek ponovnega sodelovanja med lovcem in lovsko družino,« meni odvetnik Drobnič. Starešina lovske družine Dare Hudolin pa vsebine poravnave ne želi komentirati, saj so se, kot poudarja, o delovanju lovske družine ob tem postopku razširile mnoge neresnice.