Jansrud je osvojil svojo prvo zlato kolajno na svetovnih prvenstvih. Pri 33 letih in 165 dnevih je postal najstarejši zmagovalec smukov na svetovnih prvenstvih.

Zaradi poškodbe dlani na treningu v Kitzbühelu je bil ogrožen preostanek sezone, a se je vrnil za največji uspeh v karieri na največjih tekmah, po superveleslalomskem zlatu na olimpijskih igrah v Sočiju.

»Boriš se vsak dan, kdaj ti uspe, kdaj pa ne. Ta sezona je bila malce težavna, a sem verjel in se boril. Danes sem v celoti izvršil načrt, po svojih najboljših močeh, in ko sem prišel v cilj in slišal vse te norveške in švedske navijače na tribunah, je bil to eden najbolj čudovitih trenutkov v karieri,« je dejal Jansrud.

»Bil sem zelo zbran. Na tej tekmi sem hotel dati vse. Potem sem se prepustil občutkom, ko sem videl vse te norveške zastave in vzdušje,« je dejal Svindal, ki je svoje prvo zlato na SP osvojil pred 12 leti v Areju. »Ne bom spremenil svoje odločitve, mislim, da je napočil pravi trenutek, da sklenem svojo pot. Jutri, ko se bom zbudil, se bom zbudil zadovoljen z mislijo, da sem sprejel pravo odločitev,« je še dejal Svindal, ki je v Areju sklenil tekmovalno pot.

Svindal le dve stotinki sekunde od posebnega rekorda

Šestintridesetletnik je zbral kar 80 stopničk v svetovnem pokalu, od tega ima 36 zmag. Je nosilec štirih olimpijskih kolajn, od tega dveh zlatih, dvakrat je osvojil skupni seštevek v svetovnem pokalu, ima dva smukaška globusa, pet superveleslalomskih globusov, veleslalomski globus in kombinacijski globus. Le v slalomu ni nikoli stal na odru za zmagovalce.

Svindal je bil le dve stotinki sekunde oddaljen od posebnega rekorda. Če bi mu uspelo, bi postal prvi med moškimi s tremi naslovi smukaškega svetovnega prvaka, potem ko je že slavil pred dvanajstimi leti na drugem SP v Areju in leta 2013 na SP v Schladmingu.

A na rojaka in prijatelja Jansruda, s katerim sta si po prevzemu vodstva delila prestol kot dva norveška smukaška kralja, ni bil jezen. Jansrud je osvojil tretjo kolajno na SP, Svindal pa deveto, od tega ima pet zlatih.

Postal je drugi smučar v zgodovini, ki je na šestih svetovnih prvenstvih osvojil kolajno. Ta dosežek si deli z Marcom Girardellijem, ki je tekmoval za Luksemburg. Pred njima je le rojak Kjetil Andre Aamodt, ki ima s sedmih različnih prvenstev kolajno.

Kline najboljši Slovenec

Na startu so bili trije Slovenci. Boštjan Kline je bil 20., Miha Hrobat 27. (+1,72), Klemen Kosi je smukaški nastop končal na 43. mestu (+2,92). Štefan Hadalin se je odločil, da ne bo tekmoval. Najboljši v tej zimi Martin Čater si je poškodoval levo koleno ter je že odšel domov.

Švicar Beat Feuz, ki je zlato kolajno osvojil pred dvema letoma v St. Moritzu, je pristal na četrtem mestu, kolajno je zgrešil za 11 stotink sekunde.

Prvi vrhunec prvenstva je skazilo slabo vreme, zaradi goste megle in vetra so tekmo nekajkrat prestavili, a jo nazadnje le izpeljali, kljub slabi vidljivosti in sneženju. Smučarji pa so startali tudi z nižjega starta, s starta superveleslaloma.

Prvi slovenski vrhunec prvenstva bo nedeljski ženski smuk, ko bo drugo zlato kolajno napadala Ilka Štuhec. Ta tekma bo tudi imela poseben čustveni naboj. Poslovila se bo še ena legenda in rekorderka ženskega smučanja Američanka Lindsey Vonn.