. Preverili smo, kaj pravijo pri U.S. EIA (Energy Information Administration), pogledali smo številke pri CIA World Factbook, pri OPEC (Organizacija izvoznic nafte), podatke orjaške naftne družbe BP in nekaj zapisov na spletni strani World Atlas. Zanimivo, imena večine držav, ki imajo veliko naftnih rezerv, so zelo povezana z mednarodnimi konflikti in celo vojnami. Na koncu smo za lestvico uporabili številke U.S. EIA, na kateri ima Irak 142 milijard sodčkov naftnih zalog, po nekaterih drugih podatkih je pri 149 milijardah sodčkov. Na naši lestvici so ZDA na desetem mestu, pred Nigerijo, ponekod je Nigerija pred njimi. Številke ob imenih držav so v milijardah sodčkov nafte.

Venezuela 300.878 

Venezuela je latinskoameriška država, o kateri se v zadnjem času največ govori. Razlogov je več, gotovo pa multinacionalkam, ki marsikje diktirajo ne samo ekonomijo, ampak tudi notranjo in zunanjo politiko, ni preveč všeč, da so šle naftne ploščadi v tej državi po poti nacionalizacije. Znano je, da so se stvari v državi spremenile, ko je leta 1999 oblast prevzel kontroverzni predsednik Hugo Chávez, ki so ga nekajkrat poskušali na različne načine strmoglaviti. Po njegovi smrti leta 2013 je zavladal Američanom in multinacionalnim naftnim družbam nič bolj naklonjen Nicolás Maduro. Venezuela je dežela, ki presenetljivo živi v hudi revščini, čeprav več kot 300 milijard sodčkov razmeroma pozno odkritih naftnih rezerv zadošča za več kot 360 let črpanja. Tudi podatki o izvozu nafte so za Venezuelo neprijetni. Po zadnjih dostopnih podatkih naj bi z izvozom surove nafte zaslužili 23 milijard dolarjev na leto in so – namesto da bi bili prvi – med izvozniki šele na dvanajstem mestu. Na vrhu je Savdska Arabija, ki z izvozom tega energenta zasluži kar šestkrat več kot Venezuela – 133 milijard dolarjev.

Savdska Arabija 266.455 

Kar 20 odstotkov vseh svetovnih naftnih rezerv je pod površjem Savdske Arabije, ene politično najvplivnejših držav na svetu. Savdijci so, recimo, ena največjih orožarskih sil na svetu, v zadnjih letih se na prvem mestu med uvozniki orožja izmenjujejo z Indijo. V Savdski Arabiji po podatkih OPEC vsak dan načrpajo okoli 10 milijonov sodčkov nafte. Zaloge naj bi zadoščale za kakih 69 let črpanja, a strokovnjaki iz prijateljske ZDA menijo, da se morda pod puščavskim peskom skriva še veliko več nafte, kot je dokazano.

Kanada 169.709

Presenetljivo ima ena najbolj razvitih držav na svetu velike količine nafte, ki se v kar 95 odstotkih skrivajo v kanadski provinci Alberta na jugozahodu države. V Kanadi vsak dan načrpajo 3,6 milijona sodčkov nafte na dan, kar je praktično 16 litrov na državljana. Če bo Kanada nadaljevala s sedanjim tempom črpanja in predelovanja nafte, bodo zaloge, ki se skrivajo pod površjem, zadostovale za več kot 125 let. Ob tem pa je treba vedeti, da imajo tudi velike zaloge zemeljskega plina. Mimogrede, velika večina nafte, ki jo proizvedejo v Kanadi, gre v sosednje ZDA. 

Iran 158.400

Iran je bil prva država na Bližnjem vzhodu, v kateri so zahodna podjetja v začetku 20. stoletja začela s črpanjem nafte; podjetje se je imenovalo Perisan Oil Company, zdaj BP. Največja iranska najdišča nafte so v Huzistanu, v pokrajini ob meji z Irakom, in v morju Perzijskega zaliva. Iranci, bojda bodoči lastniki nuklearnega orožja, vsak dan pridobijo kakšne štiri milijone sodčkov nafte, to pa je tempo, s katerim naj bi se nafta na njihovem terenu črpala še kakšnih 110 let. Na srečo je v Huzistanu ob nafti tudi veliko zemeljskega plina.

Irak 142.503

Kot smo napisali v uvodu, ni povsem jasno, kakšne dokazane rezerve nafte so pod površjem Iraka. Pravijo, da so bile zadnje resne raziskave opravljene praktično pred 30 leti in da so bile meritve izvedene na zastarele načine. Kakorkoli, v tej nemirni državi naj bi bilo naftnih rezerv za okoli 88 let. Iračani, kljub na pol vojnim razmeram, potem ko so Američani v tej državi skoraj odkrili orožje za množično uničevanje, vsako dan načrpajo štiri milijone in pol sodčkov nafte. Leta 2017 so z izvozom nafte zaslužili 61,5 milijarde dolarjev.

Kuvajt 101.500

Leta 2017 je Kuvajt z izvozom nafte zaslužil konkretnih 38,2 milijarde dolarjev in če vemo, da gre za državo, ki ima kakšne 4 milijone prebivalcev (sicer je manjša od Slovenije), je jasno, da gre za velik denar. Na dan v Kuvajtu načrpajo kake tri milijone sodčkov nafte, kar je okoli 120 litrov na prebivalca ali daleč največ na svetu. Če je verjeti podatkom vodilnih raziskovalcev, naj bi v Kuvajtu naftne rezerve počasi usihale. Imajo jih za manj kot 30 let, zato ni čudno, da njihovi poslovneži veliko vlagajo v nove, modernejše posle.

Združeni arabski emirati 97.800

V Združenih emiratih naj bi z dokazanimi naftnimi rezervami zdržali še manj časa kot v Kuvajtu. Obetajo jim pičlih osemnajst let. Hitro so trošili, če vemo, da so nafto v teh krajih začeli izkoriščati šele konec petdesetih let (neodvisnost so dosegli leta 1971). Združeni arabski emirati, ki imajo kakšnih 10 milijonov prebivalcev (največ je Indijcev in Evropejcev), vsak dan načrpajo več kot 3 milijone sodčkov nafte, kar je 53 litrov na prebivalca dežele. Kar 40 odstotkov BDP države je odvisnih od izkoriščanja zemeljskega plina in črpanja nafte.

Rusija 80.000

Z naskokom največ zemeljskega plina ima na svojem terenu Rusija, a o tem drugič. Danes naj ugotovimo, da Rusija s prodajo nafte vsako leto zasluži okoli 100 milijard dolarjev. Država, ki je še vedno pod bremenom mnogih sankcij, vsak dan načrpa več kot 11 milijonov sodčkov nafte in to je količina, ki jo uvršča na drugo mesto na svetu, čeprav je ta številka glede na število prebivalcev pravzaprav majhna, desetkrat manjša kot v Kuvajtu. Pa spet neverjetno visoka, če vemo, da v svetu vsak dan načrpajo okoli 80 milijonov sodčkov nafte.

Libija 48.363

Katera država bolj izkorišča Libijo? Italija ali Francija? – so se spraševali bolj ali manj resni novi politiki iz Rima in Pariza. In če ste mislili, da v Libiji ni ničesar, kar bi bilo mogoče izkoristiti, da je Libija zgolj dežela, iz katere čez morje plovejo množice izčrpanih beguncev, ste se zmotili. V Libiji je naftne rezerve vsaj 48 milijard sodčkov, optimisti pa menijo, da celo več kot 79 milijard sodčkov. Trenutno obubožana država proizvaja le milijon sodčkov nafte dnevno, analitiki pa menijo da je naftnih rezerv v teh krajih za več kot 130 let.

ZDA 39.230

Zanimivo – država s tako močno produkcijo nafte to še vedno tudi uvaža. A orjaško gospodarstvo temelji na nafti in njenih derivatih, zato so v ZDA veseli, da se je zaradi novih metod pridobivanja nafte v zadnjem času celo dvignilo pričakovano obdobje izkoriščanja nafte. V ZDA je nafte za deset let in po mnogih podatkih, ne pa po vseh, jih nekatere države že prehitevajo na desetem mestu. Predvsem Nigerija in Kazahstan, ki imata naftnih rezerv za več kot 50 let. Mimogrede, v ZDA na svojem teritoriju načrpajo največ nafte na dan – 11,7 milijona sodčkov.