Odločitev o odhodu Katarja iz članstva Opeca bo začela veljati 1. januarja 2019, je po poročanju tujih tiskovnih agencij pojasnil minister Kabi. Kabi se bo sicer ta teden udeležil zasedanja predstavnikov kartela, ki bo potekalo na Dunaju.

Zanikal je, da bi bila odločitev Katarja, ki ima med drugim v lasti Qatar Petroleum, povezana z njihovim sporom s Savdsko Arabijo in njenimi zaveznicami. Savdska Arabija, ki od lanskega junija nima stikov s Katarjem, je ena najpomembnejših članic Opeca. Katar se namreč lani zapletel v spor s Savdsko Arabijo, glavno izvoznico nafte, ki je nato dosegla gospodarsko blokado te zalivske države, izvaja pa tudi številne druge pritiske.

»Odločitev je bila strateške narave in ni bila povezana z blokado,« je dejal minister. Povedal je, da bo Katar sicer še naprej črpal nafto, a se bo po novem posvetil predvsem črpanju plina. Katar je sicer največji izvoznik utekočinjenega plina na svetu.

Kabi: Naša prihodnost je plin

»Nimamo veliko potenciala v nafti. Smo realistični. Naša prihodnost je plin,« je dejal Kabi. »Nekoristno je osredotočanje na nekaj, kar ni tvoj osrednji vir prihodkov in kar na dolgi rok ne bo dobičkonosno,« je navedel.

Katar, ki naj bi imel okrog dva odstotka svetovnih zalog nafte, na dan proizvede 600.000 159-litrskih sodov nafte in je 17. največji svetovni proizvajalec nafte. Do leta 2024 namerava proizvodnjo povečati na 110 milijonov sodov letno.

Organizacija Opec je mednarodno interesno združenje najpomembnejših izvoznic nafte, ki je bilo ustanovljeno leta 1960 v Bagdadu. Trenutno ima 15 članic, Katar je član od leta 1961.

Katar ni prva država, ki se je odločila za izstop iz Opeca. Leta 1994 je organizacijo zapustil Gabon, ki pa se je potem leta 2016 vrnil. Ekvador je leta 1992 svoje članstvo zamrznil in ga obnovil leta 2007. Leta 2008 je Opec zapustila Indonezija.