Königsberger Klopse se v izvirniku imenuje jed, ki so jo že v 18. stoletju pripravljali v tedanji Vzhodni Prusiji. Imenuje se po nekdanjem pruskem mestu Königsberg, ki je bilo po drugi svetovni vojni priključeno Sovjetski zvezi in se odtlej po Mihailu Kalininu, Stalinovem sodelavcu, imenuje Kaliningrad. V nekdanji DDR so se želeli izogniti omembi izgubljenega mesta, iz katerega so Nemce izgnali, zato so jed preprosto imenovali Kochklopse, kar pomeni kuhani mesni cmoki. V zvezi s tem so königsberškim oziroma kaliningrajskim cmokom šaljivo pravili tudi revanšistični cmoki. Na Nemškem so sicer poznani tudi kot »saure Klopse« oziroma kisli cmoki, »Kapernklopse« oziroma cmoki s kaprami ali »Sossklopse« oziroma cmoki v omaki. Telečji cmoki s svetlo, aromatično kaprno omako, ki so zaradi dragih sestavin nekoč veljali za nadvse luksuzno jed, so za pripravo razmeroma enostavni in predstavljajo eno najbolj tipičnih nemških domačih jedi. Zagotovo pa so najbolj poznana jed nemške kuhinje, ki jo po raziskavah inštituta Forsa pozna kar 93 odstotkov Nemcev. Nedvomno bo uspela in teknila tudi vam.