Za odgovor na vprašanje, ali je na izbranem parkirišču kakšno parkirno mesto prosto, na Bledu ne bo treba več obresti celega parkirišča. Ta podatek bodo izdajale table ob parkiriščih, ki jih v teh dneh nameščajo, so sporočili z občine Bled. Gre za poseben sistem, ki uporabnikom že ob glavni cesti sporoča, koliko parkirnih mest je na voljo, hkrati pa s temi informacijami promet usmerja na parkirišča zunaj središča Bleda, pojasnjuje predstavnica Bleda za odnose z javnostmi Romana Purkart.

Opremili prvi dve parkirišči na Bledu

»Trenutno sta na Bledu opremljeni parkirišči Vrtec in Osnovna šola, sistem pa deluje po talnih zankah, ki so vgrajene v tla parkirišča ter zaznavajo vozila na vhodu in izhodu. Takšno opremljanje načrtujejo še za parkirišča pod Krimom in nasproti Ledene dvorane,« pravi Purkartova, s tem sistemom pa bodo opremili tudi novo parkirišče pod blejskim gradom, ki ga nameravajo vzpostaviti. Na občini so že naročili tudi prikazovalnike za parkirišče za avtobuse in avtodome na Selišah. Sistem za štetje prometa na dveh lokacijah in prikazovalniki so stali 24.000 evrov, v sklopu ureditve severne razbremenilne ceste pa so uredili in zamenjali tudi turistično signalizacijo ob obvoznici in na Ljubljanski cesti, kar pa je stalo 17.000 evrov, dodaja.

Podobnega sistema so v Bohinju obiskovalci že vajeni, saj so ga tam uvedli pred dvema letoma. Lani so v prizadevanjih, da bi čim več prometa odmaknili od neposredne bližine Bohinjskega jezera, prometni režim še nadgradili. Uredili so večja parkirišča, različno oddaljena od jezera, ki so bila za obiskovalce brezplačna ali po nizki ceni v primerjavi s parkirišči bliže Bohinjskemu jezeru. Od tam v bližino jezera in na najbolj oblegano izhodišče za obisk gora, na planino Blato, pa so se lahko obiskovalci odpravili z brezplačnim javnim prevozom. Tako so poleti prepeljali okoli 33.000 potnikov.

V Bohinju novo parkirišče in še več javnih prevozov

»V Bohinju bomo obdržali sistem, ki smo ga uvedli lani. Načrtujemo tudi širitve,« pravi Katarina Košnik, predstavnica občine Bohinj za odnose z javnostmi. »Če bo občinski proračun sprejet v predlagani obliki, bomo povečali pogostost voženj organiziranih prevozov iz oddaljenih parkirišč in uvedli dodatno parkirišče v Bohinjski Bistrici, ravno tako povezano s prevozom. Za ostale novosti se še dogovarjamo in bodo odvisne predvsem od razpoložljivih sredstev,« dodaja Košnikova.

»Informacijske table glede zasedenosti parkirišč ostajajo, želimo si še bolj poglobljene informacije in razširitev obveščanja, vendar to zaradi državnega pravilnika o cestnem prometu, za katerega smo že zaprosili za spremembo, za zdaj ni mogoče. Odgovora na pobudo za spremembo od države še nismo prejeli,« prizadevanja v Bohinju opisuje Košnikova.

»Ob tem bomo vzpostavili tudi posebno spletno stran za prometne informacije, ki bo namenjena izključno obveščanju o prometu, kar bo pomembno tudi za lokalno prebivalstvo,« dodaja. Poleg zasedenosti parkirišč naj bi spletna stran obveščala tudi o zaporah cest, ki se jih zaradi načrtovanih gradbenih posegov v Bohinju obeta kar nekaj. Spletna stran bo obiskovalce obveščala tudi o cenikih prevozov in parkirišč, voznih redih brezplačnih in rednih linij, o ugodnosti, ki jih prinaša kartica mobilnosti, postregla pa bo tudi z informacijami za alternativne oblike prevozov, tudi za kolesarje.