Za devet osnovnošolcev in srednješolcev, ki so se danes zjutraj z manjšim avtobusom peljali iz Novakov proti Cerknemu, se je pot končala v globeli pod cesto. Štiriinpetdesetletni voznik šolskega minibusa je namreč na lepem zapeljal s ceste in se zagozdil med drevesi 30 metrov pod cesto. Trije osnovnošolci so bili lažje poškodovani, 18-letno srednješolko pa so s helikopterjem odpeljali na zdravljenje v ljubljanski klinični center. Tudi ona naj bi bila le lažje poškodovana.

»Srečo v nesreči so imeli, da je avtobus obstal na kolesih in se ni prevrnil ter da so ga ustavila drevesa, sicer bi lahko zgrmeli še veliko globlje po pobočju,« je po končani intervenciji ugotavljal poveljnik PGD Idrija Andrej Bezeljak. Pojasnil je, da reševanje ni bilo posebno zahtevno, saj so se vsi udeleženi iz kombija rešili sami in tehnično reševanje ni bilo potrebno. Še največ dela so imeli s tem, kako minibus spraviti nazaj na cesto.

Otroke so medtem z drugim kombijem prepeljali do zdravstvenega doma v Cerknem. Ravnatelj tamkajšnje osnovne šole Mitja Dežela je potrdil, da je šlo za šolski prevoz in da je bila večina otrok njihovih šolarjev. »Takoj ko smo dobili informacijo, smo obvestili starše, k sreči je šlo večinoma le za lažje poškodbe oziroma odrgnine, zato je glavnina otrok prišla v šolo k pouku. Ostali smo v stiku s starši in zdravniško službo, s pogovorom v razredih pa smo poskušali otroke pomiriti in jim nuditi tudi psihološko pomoč,« je povedal ravnatelj in tudi sam pristavil, da je šlo za srečo v nesreči. »Prvič sem se srečal s takšno izkušnjo in ugotavljam, da se bomo morali z vsemi vpletenimi službami pogovoriti, kako v primeru takšnih nesreč bolje komunicirati med sabo,« je ugotavljal, da je nesreča lahko tudi dober povod za boljšo pripravljenost v prihodnje.

Povedal je še, da z omenjenim ponudnikom šolskih prevozov že dolgo sodelujejo in doslej niso imeli pripomb. »Kaj je šlo tokrat narobe, pa bodo morale ugotoviti pristojne službe,« je dodal. Policija je po nesreči sporočila, da morebitne vremenske nevšečnosti niso mogle biti vzrok, saj cesta ni bila poledenela ali zasnežena. Voznika bodo kazensko ovadili zaradi ogrožanja posebnih vrst javnega prometa.