Letošnja zima vsaj pri nas še ni pokazala zob z dolgotrajnimi nizkimi temperaturami, ki bi padle pod ničlo, se jim pa zagotovo ne bomo mogli popolnoma izogniti. Zato še vedno ni prepozno, da na hud mraz pripravite tudi svoje mačke, pse in druge male živali, ki bi se tako kot mi ledenim temperaturam najraje izognile.

Oblačila niso le modna muha

Vedno več pasjih lastnikov se zaveda, da pasja oblačila, predvsem plašči, niso le modna muha, ki je »pravi« psi ne potrebujejo, saj veliko lažje prenašajo mraz kot ljudje. Dejstvo je, da če boste sprehajali psa v hudem mrazu, mora imeti pomoč pri segrevanju, saj ne bo dovolj le tekanje po snegu. To velja zlasti za kratkodlake in majhne pse, ki hitro izgubljajo telesno toploto.

Plašče, bunde, puloverje lahko kupite v tako rekoč kateri koli trgovini za male živali ali na spletu, lahko pa jih izdelate tudi sami. Namesto daljših sprehodov pa se, tudi če je pes oblečen, raje odpravite na več krajših, saj bo tako obstajala manjša verjetnost, da se prehladi. Nikakor pa zaradi mraza ne opustite sprehodov, saj pes razgibavanje potrebuje in si ga želi, ne glede na vreme. Ko se vrnete domov, psa dobro zdrgnite z brisačo, da ga segrejete in osušite, če se je valjal po snegu. Če se boste s psom prevažali, ne pa sprehajali, ga nikakor ne puščajte samega v avtu, saj se ta pozimi prav tako hitro shladi, kot se poleti segreje.

Poskrbite tudi za glodalce

Mačk v nasprotju s psi po vsej verjetnosti ne boste vodili na sprehode, jih boste pa morda spustili ven. Takrat poskrbite za to, da bo njihova dlaka razčesana in ne zavozlana, saj je počesana dlaka boljša izolacija, vedno pa naj imajo omogočen tudi dostop v hišo. Za izolacijo poskrbite tudi v primeru zajcev, morskih prašičkov in drugih glodalcev, ki so tudi pozimi zunaj. Predvsem primerno opremite njihovo bivališče. Lahko dodate seno, stara oblačila, karton, pomaga pa tudi, če jih prestavite na pred mrazom in vetrom čim bolj zaščiteno mesto, še najbolje pa je, če jih odnesete v hišo oziroma stanovanje.

Redno tudi preverjajte, ali imajo vaši hišni ljubljenčki vodo in ali ta morda ni zamrznila, čim večkrat jih tudi pockrljajte. To velja tako za glodalce kot mačke in pse, najbolj pa jim bo godilo, če jih boste zmasirali po trebuhu. Če imate ribnik, pazite, da vam ta v celoti ne zamrzne, ker se pod ledom lahko začnejo nabirati strupeni plini. V tem primeru ledu ne lomite in ga ne polivajte z vrelo vodo ali s sredstvom proti zmrzovanju vode, ker tako lahko poškodujete ribe, ampak nanj postavite posodo vroče vode in počasi stopite led.